mamaplus

Enteroviroza la copii este contagioasă? Care sunt simptomele și cum se tratează

-
//
20.05.2022

Enterovirozele pot apărea în orice perioadă a anului, însă vara și toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent. Infecțiile mai severe se manifestă mai ales la copiii cu un sistem imunitar deficitar, sub forma unor boli variate ce afectează diverse părți ale corpului. Febra aftoasă (mâinile, picioarele, gura), herpangina și conjunctivitele hemoragice se numără printre bolile specifice cauzate de enteroviroze. Ceea ce este frustrant e faptul că majoritatea copiilor cu enteroviroze nu prezintă simptome.

Durata unei enteroviroze variază în funcție de tipul de virus și de gravitatea infecției. Diagnosticarea enterovirozelor se face, de obicei, printr-un examen fiziologic. Ele pot fi ușor confundate cu alte tipuri de boli, cum ar fi rujeola. Examinarea scaunului, exudatul faringian sau analizele de sânge sunt necesare adesea pentru a confirma boala.

Care sunt simptomele unei enteroviroze?

Simptomele enterovirozelor nu sunt întotdeauna specifice. De obicei, enterovirozele sunt cunoscute ca boli cu stări febrile nespecifice. În general, copiii cu enteroviroză au febră și se simt rău aproximativ 3 zile. Uneori au febra mai multe zile, apoi se simt bine, iar după aceea au din nou febră. Iar uneori febra este destul de mare. Adesea febra este asociată cu scaune moi, cu dureri de burtă, dureri în gât, dureri de cap, crampe musculare, vărsături, însă de multe ori singurul simptom este febra și nimic mai mult.

Bolile cauzate de enterovirusuri sunt foarte variate și uneori pot ajunge la forme grave. Enterovirozele sunt principalele cauze ale bolilor de piele în copilărie. Tot ele sunt principala cauză a răcelilor, a durerilor în gât și a pneumoniei. Enterovirusurile cauzează și numeroase afecțiuni ale sistemului digestiv, de la starea de greață, la durerile abdominale sau hepatite.

Alte categorii de enterovirusuri pot cauza artrite, dureri în piept, infecții musculare, boli cardiace, infecții ale testiculelor, infecții ale ochilor etc. În sfera infecțiilor neurologice cauzate de enterovirusuri intra meningita, encefalita, și boli care pot cauza paralizia. În plus, studii recente arată că unii copii, care au avut o enteroviroză localizată la nivelul sistemului nervos central, prezintă un risc mai mare de a dezvolta ADHD.

Sunt enterovirozele contagioase?

Este o întrebare care îi frământă pe mulți părinți. Răspunsul este DA, enterovirozele sunt contagioase. Enterovirusurile trec foarte repede din materiile fecale pe piele și apoi în gură. De asemenea, pot fi răspândite prin respirație și, pentru că supraviețuiesc foarte mult, prin obiecte contaminate.

În ceea ce privește tratamentul, de obicei acesta nu este absolut necesar, enteroviroza trecând de la sine. Totuși, dacă simptomele sunt supărătoare, medicul poate recomanda anumite remedii. În cazul infecțiilor serioase sunt uneori necesare tratamente antivirale. E bine de știut însă că antibioticele nu sunt eficiente în tratarea enterovirozelor și a virozelor în general.

Cum se poate preveni enteroviroza?

Un lucru important de reținut este că enterovirozele pot fi prevenite, prin spălarea mâinilor, mai ales după ce mergem la toaletă sau după ce schimbăm scutecul bebelușului, precum și înainte de masă. De asemenea, pentru unele enterosvirusuri există vaccinuri, cum ar fi, spre exemplu, vaccinul antipoliomelitic.

Așadar, următoarea dată când mergeți la medic și vi se spune că diagnosticul pus copilului dumneavoastră are la bază o enteroviroză, acordați importanța cuvenită afecțiunii respective chiar dacă șansele cele mai mari sunt ca ea să treacă repede, fără urmări grave.