mamaplus

Endocrinolog: ”Senzația de nod în gât nu are aproape niciodată legătură cu tiroida”

-
//
08.04.2020

 În funcţie de severitate, senzaţia de nod în gât poate provoca dificultăţi la înghiţire sau poate fi însoţită de dureri în piept ori de senzaţia de sufocare. Nu de puţine ori se întâmplă ca „nodul“ să fie resimţit în zona mărului lui Adam, alături de un muşchi numit cricofaringian.

De altfel, acest muşchi este cel care împiedică mâncarea ingerată să revină în cavitatea bucală, iar contractura lui declanşează senzaţia de nod în gât. Specialiştii spun că, atunci când această problemă apare la tineri care nu au probleme de sănătate, vinovat este, cel mai adesea, stresul sau un fond psihic mai labil. Însă senzaţia de nod în gât poate precede şi o laringită sau o răceală, putând fi şi semnul unor probleme severe.

„Tiroida nu are aproape niciodată legătură cu senzaţia de nod în gât. Situarea tiroidei la nivelul gâtului, precum şi posibilitatea ca în structura tiroidei să apară noduli (structuri solide sau chistice, care cresc în cadrul tiroidei, de cele mai multe ori fără să determine compresiuni asupra căilor aeriene sau digestive superioare, sau măcar o minimă jenă la înghiţit) determină corelarea, într-o logică falsă, dintre tiroidă şi senzaţia de nod în gât.

Rarele excepţii, când tiroida ar putea determina un disconfort la nivelul gâtului, sunt guşile (creşterea în volum a tiroidei) nodulare vechi, gigante, care plonjează în spatele osului pieptului (sternului) şi comprimă căile aeriene şi digestive. O astfel de creştere impresionantă de volum a tiroidei ar fi însă oricum remarcată de pacient sau anturaj sub forma unei umflături la baza gâtului, sub mărul lui Adam (cartilagiul tiroid).

O altă excepţie ar fi un cancer tiroidian invaziv, dar şi în acest caz ar fi prezentă o creştere a tiroidei de cele mai multe ori vizibilă sau palpabilă. În ambele situaţii, senzaţia descrisă de pacient ar fi mai curând de sufocare, sau pacientul s-ar îneca atunci când ar încerca să înghită alimente solide sau semisolide.”, susține medicul endocrinolog Dumitru Brănişteanu.

Ce analize se impun când ai senzaţia de nod în gât

Când ai dificultăţi la înghiţit, cele mai indicate teste sunt endoscopia, radiografia cervicală şi toracică, pe “gol” şi cu substanţă de contrast, şi chiar tomografia computerizată toracică. Astfel, medicul testează permeabilitatea esofagiană, pentru a exclude inflamaţia şi evaluează starea nutriţională. În cazurile mai complicate, pacientul trebuie spitalizat, pentru a i se asigura funcţionalitatea căilor respiratorii superioare, sau, şi mai grav, medicii pot fi nevoiţi să intervină chirurgical pentru dilatarea esofagului.