Majoritatea bărbaților se confruntă, la un moment dat, cu ejacularea precoce – o problemă sexuală masculină care apare atunci când bărbatul ejaculează la scurt timp după începerea actului sexual. Dacă se întâmplă pe o perioadă lungă de timp, ejacularea prematură poate împiedica bărbatul să aibă o viață sexuală satisfăcătoare.

Când devine ejacularea precoce o problemă?

Dacă se întâmplă o singură dată, nu este un motiv de îngrijorare. Totuși dacă problema devine constantă și afectează considerabil viața intimă a bărbatului, atunci trebuie rezolvată.

În general, întrebările cele mai importante la care ar trebui să-și răspundă bărbatul sunt:

 • Ejaculezi frecvent la mai puțin de 1 minut după penetrare?
 • Nu poți întârzia sau controla ejacularea în timp ce faci sex?
 • Frustrarea creată de lipsa controlului asupra ejaculării te determină să eviți să faci sex?

Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, ai o problemă cu ejacularea prematură. Din păcate însă, mulți bărbați evită să caute ajutor. Rușinea, tabuurile sau alte motive îi determină să intre într-un cerc vicios care le provoacă și mai multe probleme, inclusiv depresie.

Cauzele ejaculării precoce pot fi atât fizice, cât și psihologice

 • Lipsa maturității sau a educației sexuale
 • Lipsa stimei de sine
 • Anxietate
 • Stres
 • Sensibilitate extremă
 • Lipsa satisfacției în viața sexuală
 • Vârsta (adolescență sau bătrânețe)
 • Tulburări neurologice

Tratament pentru controlul ejaculării premature

Tratamentul acestei probleme sexuale depinde de tipul ejaculării precoce și de cauze. Din acest motiv, este important să obții ajutorul și îndrumarea unui specialist care îți poate oferi cea mai potrivită soluție. De multe ori, ejacularea prematură apare din cauza obiceiurilor sexuale proaste dobândite în timpul adolescenței, care se păstrează și la maturitate. În acest caz, vizita la psiholog este esențială pentru a corecta și identifica cauzele problemei.

În cazuri extreme, specialistul poate recomanda aplicarea de creme și spray-uri care ajută la desensibilizarea penisului, ajutând astfel la întârzierea ejaculării. Însă există și exerciții care te ajută să deții controlul asupra ejaculării, care sunt foarte eficiente.

Exerciții pentru controlul ejaculării premature

Exerciții musculare

La fel cum există exerciții Kegel pentru femei, există și sunt eficiente și pentru bărbați. Aceste exerciții contribuie la creșterea controlului și la întărirea mușchilor pelvisului bărbaților. Sunt exerciții zilnice bazate pe contracția și relaxarea mușchilor perineali în 10 seturi de 10 repetări.

Exerciții de masturbare

Există mai multe tehnici pe care le poți utiliza în timpul masturbării, cu scopul de a învăța să identifici senzațiile de dinainte de ejaculare și, în cele din urmă, să le poți controla. Două dintre ele sunt:

 • Tehnica Start-Stop. La început, bărbatul ar trebui să se masturbeze cu puține mișcări și să se oprească. Scopul este de a putea face acest lucru de zece ori la rând. Apoi, poți crește numărul de mișcări în timp.
 • Compresia. Aceasta constă în masturbare și, atunci când simți că vei ejacula, vei apăsa capul penisului, punând mâna pe el.

În orice caz, ar trebui să discuți cu un specialist pentru a afla cum să efectuezi corect aceste tehnici.

Exerciții în pereche

Multe activități în cuplu constau în efectuarea exercițiilor de masturbare cu ajutorul celeilalte persoane. De exemplu, în cazul tehnicii start-stop, mișcările pot fi făcute de partener, care va fi cel care controlează timpul.

Exerciții de respirație

Respirația în timpul sexului este foarte importantă. În acest sens, există mai multe tehnici – însă vom enumera doar câteva:

 • În timpul sexului, respiră adânc și, mai presus de toate, pe nas. În acest fel, vei avea o respirația conștientă pentru a ajuta la ameliorarea stresului și la creșterea senzației de control.
 • În plus, poți respira încet și profund la fiecare 30 de secunde. Apoi, când simți că ejacularea se apropie, închide ochii și respiră din nou încet, lăsând aerul să iasă prin gură.

După cum poți vedea, există multe tehnici și exerciții care pot ajuta la controlul ejaculării precoce. În orice caz, îți recomandăm să consulți un specialist care, mai bine decât oricine, îți va putea spune ce să faci și, mai presus de toate, cum să o faci corect.