mamaplus

Dr. Mihai Craiu, despre un tratament folosit greșit de părinți: ”Pot să apară efecte adverse grave”

-
//
30.06.2022

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la un tratament folosit din ce în ce mai des de părinți pentru a trata diferite răceli sau afecțiuni ale plămânilor la copii. Este vorba despre dexametazona nebulizată. Chiar dacă a avertizat părinții în repetate rânduri despre pericolele la care își expun copiii, situația continuă să fie alarmantă.

”Revin la subiectul "favorit" de controversă în ce privește tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată, folosind drept substanță activă cea din fiola de dexametazonă injectabilă.

Pot înțelege care este unul din factorii importanți ce au produs acest mit tipic românesc - nu se găsește Flixotide nebules. Dar trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase.

Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici. Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări. Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii.

Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită).

Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări. Cu atât mai puțin cu dexametazonă!

Nu puneți sănătatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare”, scrie medicul pe o rețea socială.