mamaplus

Dr. Mihai Craiu: ”Antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii, chiar dacă așa cred 2 din 3 părinți”

-
//
30.05.2022

Antibioticele nu sunt întotdeauna soluția atunci când un copil are febră, chiar dacă două treimi din părinți cred acest lucru. Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, în urma unui sondaj făcut în rândul părinților s-a aflat că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic, ceea ce este alarmant. Medicul spune că este normal ca febra copilului să trezească îngrijorare, însă antibioticul nu este mereu soluția.

Specialistul în pediatrie afirmă că febra este cauzată  deseori de un virus, iar tratamentul cu antibiotic nu ajută în bolile virale.

”În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este "de vină" un virus. Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră... Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.”, susține dr. Mihai Craiu.

De asemenea, circa 700.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți.

”Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni "speciali". Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă - în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global”, avertizează medicul Mihai Craiu.

În acest context alarmant, specialistul are o recomandare importantă pentru părinți.

”Înainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiuni și alternative. Un copil mic, febril, trebuie consultat. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic. Cred că este cazul să schimbăm ceva acum, cât mai este posibil”, a conchis medicul pediatru Mihai Craiu.