Cunoscute și ca nebulizatoare, aparatele de aerosoli au devenit în ultimii ani tot mai folosite de părinții care primesc recomandare de la medic să-și trateze micuții rapid și eficient în condiții casnice. Nebulizatorul a devenit soluția perfectă în schimbul siropurilor și antibioticelor prescrise în tratamentul virozelor și răcelilor. Dr. Frei a fost unul dintre pionierii acestui mainstream, aducând pe piața din Moldova primul nebulizator cu design special conceput pentru pici, care instantaneu s-au clasat în topul preferințelor mămicilor.

Ce reprezintă terapia cu aerosoli artificiali?

Terapia cu aerosoli este din ce în ce mai folosită de către medici și părinți în tratarea infecților căilor respiratorii superioare, mai ales în cazul copiilor mici și al preșcolarilor. Aparatul de aerosoli este folosit pentru a transforma medicația lichidă în vapori care ajung direct la locul inflamației, respectiv în căile respiratorii, prin inhalarea acestora. Aerosolii sunt deseori folosiți în afecțiunile care se manifestă prin tuse, respirație dificilă sau rinoree, însănătoșirea pacientului survenind mai repede decât în cazul administrării clasice de medicamente. Nebulizatorul poate fi folosit la recomandarea medicului în cazul unor afecțiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, amigdalite, laringite, otite) sau a unor boli pulmonare (bronșite, bronșiolite, astm bronşic, traheite etc).

mamaplus

Care sunt avantajele terapiei prin nebulizare?

Terapia cu aerosoli are o eficiență crescută și efecte secundare minime față de un tratament medicamentos clasic, putând fi folosită atât de sugari, cât și de adulți, întrucât nebulizatorul este accesorizat cu măști inhalatorii separate copil/adult. Este folosită cu precădere când trebuie administrat doze mari de substanțe inhalatoare, terapia folosind nebulizatorul fiind deseori numită “tratament respirator”. Dacă respectați 3 condiții principale, rezultatele terapiei nu vor întârzia să apară:

  • disponibilitatea unei substanțe medicamentoase eficiente și sigure;
  • dispozitiv de inhalare care asigură o fracție de medicament respirabil;
  • tehnica corectă de inhalare.

Ce reprezintă modelul Dr. Frei Turbo Lex şi Turbo Train și cum funcționează acestea?

mamaplus

Nebulizatorul cu compresor transformă medicamentul din forma lichidă în suspensie formată din particule foarte fine și care sunt inhalate în plămâni cu ajutorul unei măști. Nebulizatorul direcționează în căile respiratorii aerosolul, care conține particule mari şi mici. În urma acțiunii forței gravitaționale, particulele mari se depun pe pereții căilor respiratorii superioare, iar particulele mici reușesc să ajungă în bronhiole. Terapia cu aerosoli este mai eficientă pentru că medicamentele acționează local, direct în zona afectată.

Tehnologia know-how implementată de Dr. Frei – APS Technology – Tehnologie de ajustare a mărimii particulelor

mamaplus

Tehnologia de ajustare a mărimii particulelor permite generarea aerosolilor cu particule de diferite mărimi, pentru tratamentul eficient al căilor respiratorii superioare şi inferioare. Reglarea dimensiunii particulelor este ușor de realizat de către utilizator, fără înlocuirea componentelor. Pentru tratamentul căilor respiratorii superioare (orofaringe, laringe, trahee) răsuciți capacul recipientului pentru substanțe medicamentoase până la poziția MAX (II). În această poziție, dimensiunea particulelor de aerosol generat este de 6 microni (MMAD). Inhalatoarele Dr. Frei Turbo Train și Dr. Frei Turbo Lex cu design special conceput pentru copii, dar cu o eficiență apreciată de către adulți, au devenit de neînlocuit în trusa medicală a oricărei familii.

Când poate fi aplicată terapia prin nebulizare?

Nebulizatoarele se folosesc în caz de: boli respiratorii acute; boli pulmonare obstructive; procese inflamatorii cronice ale căilor respiratorii, cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic (inclusiv cazuri cronice şi instabile, precum şi acutizarea astmului bronşic); faringită cronică; infecții ale căilor respiratorii, dereglarea calității secrețiilor şi secretarea în bronhii; diverse tipuri de tuse.

Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să accepte mai ușor tratamentul cu aerosoli?

  • Administrează-i aerosolii în același loc și la aceeași oră în fiecare zi pe perioada tratamentului, pentru a se obișnui și accepta nebulizarea ca pe o rutină;
     
  • Inventează un joc. Există nebulizatoare special concepute pentru copii, cu forme prietenoase, gen mașinuță, peștișor, trenuleț care îți vor fi de mare ajutor;
     
  • Uitați-vă la un film de desene animate sau citește-i povestea preferată;
     
  • Dacă copilul e mai mare, lasă-l să-și asume responsabilitatea efectuării tratamentului. Chiar și cei mai mici pot ajuta la plasarea corectă a măștii sau la pornirea/ oprirea nebulizatorului;
     
  • Laudă-i efortul de a menține masca pe față și a suporta tratamentul cu aerosoli.
     
  • Transformă inhalațiile într-o joacă! Este important ca cel mic sa fie liniștit în momentul nebulizării, întrucât atunci când plânge nu respiră corect, iar particulele de medicație nu ajung în cantitate suficientă în plămâni.

În acest context, devine evident că un asemenea dispozitiv este necesar a se regăsi în trusa medicală a oricărei familii, pentru că toți suntem supuși riscului de a prinde vreo răceală sau viroză. Iar în cazul în care medicul ne prescrie ședințe de inhalații, merită să analizăm opțiunea de a achiziționa un inhalator bun, decât să facem vizite regulate în cabinetul de fizioterapie. Un sortiment variat de nebulizatoare de calitate elvețiană puteți găsi în magazinele Medtehnica, farmaciile din oraș și pe site-ul frei.md.