În prezent, telefoanele mobile, tabletele și alte gadgeturi moderne fac parte din viața noastră de zi cu zi. Fără să ne dăm seama, ne-am obișnuit să muncim cu ele, să învățăm cu ele și chiar să dormim cu telefoanele sau laptopurile lângă noi.
Cât de sigure însă sunt acestea pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri?
Iată care sunt riscurile la care ne supunem când dormim cu telefonul lângă noi:
Pot provoca insomnia
Utilizarea telefoanelor mobile înainte de culcare pot duce la apariția insomniei. Majoritatea telefoanelor performante au ecranul digital, cunoscut sub numele de lumină albastră. Lumina albastră poate afecta hormonul somnului, melatonina, crescând ritmul cicardian şi provocând astfel insomnia.
Perna poate lua foc în timpul nopții
Dacă ai prostul obicei de a dormi cu telefonul sub perna ta, să știi că ești în pericol. La un moment dat, perna poate lua foc. Chiar dacă poate suna bizar, să știi că acets lucru s-a întâmplat. Riscul apare în momentul în care telefonul se supraîncălzește fie de la anumite defecțiuni tehnice, fie din cauza incompatibilității dintre bateria telefonului şi cea a încărcătorului.
Câmpurile electromagnetice perturmă secreția de melatonină
În timpul somnului, secretăm melatonina, un hormon care reglează ciclul somn-veghe. O noapte nedormită perturbă acest hormon. Acelaşi lucru îl fac câmpurile electromagnetice aflate permanent în dormitor.
Ce măsuri de precauție pot fi luate?
Bineînțeles că nu poți renunța definitiv la telefon, laptop sau alte electronice, nimeni nici nu ți-o cere. Tot ce trebuie să faci e să ai grijă cum le folosești și cel mai important, cât timp și când anume.
Specialiști recomandă să nu utilizăm telefoanele mobile sau tabletele cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
De asemenea, e de dorit ca acestea să se afle în altă cameră decât în dormitor. Dacă totuși păstrezi telefonul în dormitor, atunci e bine să-l pui cât mai departe de tine.
„Recomandările internaționale sună aşa: sunteți în afară zonei de risc la 30-40 de centrimetri distanță de un aparat electric. La 40 de cm de un încărcător. Dacă vorbiți la căşti, țineți telefonul la 30-40 de cm de cap.”, susține prof. ing. Dănuț-Ionel Vaireanu.
Cele mai mari precauții trebuie luate în dormitorul copilului, acolo unde în niciun caz nu trebuie să fie înstalat vreun router sau vreo unitate de calculator, iar telefonul mobil e de dorit să fie lăsat în altă cameră.
„Copilul este în creştere mecanismul neuro-endocrin e în formare, sistemul de apărare nu e bine pus la punct, iar efectele nu sunt încă studiate şi înțelese în totalitate, e bine o doză de prevenție să încercăm să evităm excesele pentru că tehnologia o avem doar în ultimii 100 de ani.”, a constinuat specialistul.
Și nu uita, pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare normală, organismul uman are nevoie de un somn de calitate.