Sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de afecțiuni tiroidiene, iar 1 din 8 femei dezvoltă afecțiuni tiroidiene de-a lungul vieții. Cu toate acestea însă, există o lipsă acută de educație medicală referitoare la impactul pe care afecțiunile tiroidiene îl pot avea asupra fertilității. Dacă ați încercat fără succes să aveți un copil, este important de știut că atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul pot fi cauze ale infertilității.
Prin urmare, efectuați un control al glandei tiroide dacă:
- Ați încercat fără succes timp de peste 12 luni să rămâneți însărcinată
- Ați avut unul sau mai multe avorturi spontane
- Aveți cicluri menstruale neregulate
- Aveți istoric familial de afecțiuni tiroidiene
- Suferiți de endometrioză sau sindromul ovarului polichistic (SOP)
Sarcina generează multiple modificări fiziologice și hormonale care afectează glanda tiroidă. Este esențial ca glanda tiroidă să funcționeze normal în timpul sarcinii; hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos al fătului, iar fătul primește de la mama sa hormonii tiroidieni, în primul trimestru de sarcină. Hormonii tiroidieni joacă, de asemenea, un rol esențial în menținerea stării de sănătate a viitoarei mame.
Este recomandat ca nivelurile hormonilor tiroidieni sa fie testate la viitoarele mame pe tot parcursul sarcinii, pentru a se asigura că fătul se dezvoltă normal. Multe dintre proaspetele mame dezvoltă complicații ale tiroidei în primul an după naștere, chiar dacă nu au antecedente de afecțiuni tiroidiene.
Afecțiunea este cauzată de tiroidita postpartum (PPT) și, la majoritatea pacientelor, este o afecțiune trecătoare. Cu toate acestea, pentru anumite paciente, această afecțiune poate determina dezvoltarea unei tiroide hipoactive (hipotiroidism) sau a unei tiroide hiperactive (hipertiroidism).6 Pentru orice nelămuriri, vă rugăm să solicitați sfatul medicului specialist.
Afecțiunile tiroidiene pot avea un impact negativ asupra nou-născuților
Unii dintre aceștia se nasc fără glandă tiroidă sau cu o glandă tiroidă subdezvoltată, afecțiune cunoscută sub denumirea de hipotiroidism congenital. Nou-născuții care suferă de această afecțiune nu au suficient hormon tiroidian, raportat la necesitățile lor corporale. Cu toate acestea, dacă sunt diagnosticate și tratate corespunzător, în primele zile de la naștere, aceste afecțiuni pot fi gestionate.
Nu uitați că disfuncțiile tiroidiene pot fi gestionate prin tratament. Nu lăsați afecțiunile tiroidiene nediagnosticate. Dacă suspectați că aveți simptome ale unei disfuncții tiroidiene, este important să solicitați sfatul medicului specialist, care poate efectua un test de sânge.