Dietele de vară: poți oare scăpa de kilogramele nedorite cu ajutorul fructelor și legumelor?

Dietele de vară: poți oare scăpa de kilogramele nedorite cu ajutorul fructelor și legumelor?

-
//
15.07.2014

Vara este în toi iar fructele și legumele au devenit mai accesibile. Poți beneficia de acest sezon pentru a ține o dietă de vară, care este benefică pentru sănătate. Pentru aceasta aveți nevoie doar de fructe și legume, pe care le găsiți la orice piață. Mai mult, pe timp de caniculă cu greu îți imaginezi să gătești un prînz compus din ciorbă de porc și tocăniță la cuptor. Cel mai probabil vei alege să prepari o supă și legume la grătar. Așa dar vom vorbi despre cum trebuie să te alimentezi vara, pentru a slăbi.

Dietele de vară: poți oare scăpa de kilogramele nedorite cu ajutorul fructelor și legumelor?

Monodieta și dieta de detoxifiere

Vara este sezonul perfect pentru a ține o dietă de detoxifiere, adică să-ți curăți organismul și să ții o dietă bazată pe fructul sau leguma preferată. Deasemenea, poți să treci la un regim de alimentație mai ușor și gustos. Cele mai renumite monodiete sunt pe bază de pepene verde, pepene galben și castravete.

Trebuie însă să știți, că aceste diete categoric sunt contraindicate persoanelor care suferă de rinichi și diabet zaharat din cauza efectului diuretic al pepenelui verde, pepenelui galben și a castravetelui. Aceste produse pot fi utilizate în monodiete, dar și drept mîncăruri de bază pentru detoxifierea organismului. Deasemenea, aceste produse pot fi combinate. În luna august apar primele mere și strugurii – alte două componente ale monoditeleor și celor de detoxifiere.

Fructe și legume care ne ajută să scăpăm de kilogramele nedorite

Recomandarea clasică a dietologilor – fructele citrice, însă portocalele și grapefruitul ar trebui să le includeți în regimul alimentar în sezonul rece. Iar vara să mîncați pe săturate mere, caise, coacăză roșie și neagră, care este supranumită ”regina frumuseții”, agriș, mure, afine, zmeură și căpșuni.

Cele mai benefice legume și verdețuri pentru slăbit se consideră spanacul, salata verde, varza albă, brocoli, bostăneii, castrevetele, țelina, ridichea și roșiile.

Însă nu toate fructele și legumele pot contribui la pierderea kilogramelor din cauza conținutului mare de calorii. Nu este neapărat să le excluideți din meniu, este suficient să limitați consumul acestora.

După conținul de calorii pe primul loc se plasează fasolea albă și roșie – 102 Kcal, pe locul doi – cartoful cu 80 Kcal, iar pe locul trei – ignama și cartoful dulce care au cîte 118 Kcal.

Dacă vorbim de fructe, atunci avocado și banana conțin cele mai multe calorii, adică 208 și respectiv 89 de Kcal. Dacă comparăm zmeura și căpsunile cu alte fructe și legume, atunci ele au cel mai mic conținut de calorii.

Dietele de vară: poți oare scăpa de kilogramele nedorite cu ajutorul fructelor și legumelor?

Reguli în alimentați de vară

Există anumite reguli de consum al fructelor și legumelor, care trebuie respectate. Nu trebuie să mîncați în exces pepene roșu sau galben pe noapte, pentru că riscați să vă treziți dimineață cu fața umflată. Aceste fructe trebuie consumate peste 40-60 de minute după masă.

Foarte bine se combină și se digerează vișina și caisile, persicele și caisele, strugurii, merele și prunele, murele și afinele. Dacă merele pot și chiar se recomandă să fie mîncate pe stomac gol, iar pepenele galben poate înlocui un mic dejun, atunci perele sunt contraindicate drept o mîncare desinestătătoare. O tocăniță din legume și mîncărurile din bostănei și vinete trebuie consumate în prima jumătate a zilei, mai exact pînă la ora 16.00. Persoanele care suferă de boli gastrointestinale, în special, gastrită sau ulcer, trebuie să fie precaute, deoarece multe fructe și legume provoacă secreția sucului gastric. De regulă, pentru ca să te simți bine este suficient să mănînci în fiecare zi 3 porții de legume și 2 de fructe. Aceasta este cantitatea minimă. O porție reprezintă 100 de grame, adică o roșie de mărimea unei mingi de tenis. Vara însă, aceste porții trebuie să fie mult mai mari.

Va propunem un meniu din legume și fructe pentru o zi

Micul dejun: cîteva bucăți de pepene galben învelite în lavaș sau pepene galben cu brînză de vaci.

Cel de-al doilea mic dejun: o salată de fructe cu iaurt, apă.

Prînzul: supă gazpacho, supă rece din castraveți, sau orice altă supă de legume rece, legume la grătar sau tocăniță din legume, salată verde cu ulei de măsline.

Masa dintre prinz și cină: cîteva bucăți de pepene roșu

Cina: o salată de legume, ardei umpluți cu orez brun, zmeură sau coacăză.