Pielea – este cel mai mare organ al omului, care execută o mulțime de funcții importante. Iat pentru ca să facă față sarcinilor, pielea are nevoie de o nutriție bună. În ce constă aceasta ne-a povestit Larisa Boicenco, nutriționist și specialist în gastroenterologie.
Importante sunt proteinele!
Condiția principală – în dieta dvs. trebuie să fie prezente toate elementele necesare unui regim alimentar sănătos: proteine, grăsimi, carbohidrați , vitamine și apă. Celulele noastre sunt regenerate în continuu. De exemplu, zilnic, de pe epiderma noastră se iau cca 500 gr. de celule moarte. Iar pentru ca pielea să se restabilească activ, să fie sănătoasă și elastică, ea are nevoie de material de construcție. Iar acesta, în primul rând sunt proteinele. De aceea, consumați în fiecare zi alimente bogate în proteine. Important este, ca aceste proteine să fie de origine vegetală – acestea sunt digerate rapid, fără a provoca formarea toxinelor. Proteinele vegetale se conțin în terciurile de cereale integrale, în legume (în special, în boboase, spanac, broccoli și alte soiuri de varză). Aceste produse pot alcătui până la 2/3 din regimul alimentar zilnic al dvs.. Proteinele de origine animală la fel sunt necesare organismului nostru, însă într-o cantitate mult mai mică. Asta din cauză, că organismul nostru digeră aceste proteine mai mult timp, iar odată cu formarea substanțelor azotate, care se elimină prin pori, acestea pot provoca inflamația pielii. Vă dați bine seama, că aceasta nu va înfrumuseța aspectul exterior al dvs.. De aceea, norma zilnică a proteinelor de origine animală (carne de post, pește, brânză de vaci, ouă), nu trebuie să depășească 100 gr. pe zi.
Căutăm colagen
Pentru o piele frumoasă și elastică este nevoie de proteinele de bază ale țesuturilor conjunctive ale organismului – colagenul. Sursele principale ale acestuia – algele marine și alte fructe de mare. Includeți aceste alimente în regimul dvs. de 6 ori pe săptămână. De asemenea, are importanță și procolagenul, care se conține în fragmentele osteocondrale. Organismul poate primi această substanță din bulionul pregătit din pește alb sau conserve de pește de calitate. Este suficient să consumați aceste produse o dată în 7 zile.
De unde luăm antioxidanți
Pielea noastră este prima care se întâlnește cu efectele nocive ale mediului. Zilnic, aceasta se confruntă cu influența gazelor de eșapament, radiațiile dispozitivelor electrice, temperaturile ridicate și joase. Protejând organismul, celulele suferă în urma acestei confruntări. Ele însă pot fi susținute de antioxidanți. În primul rând este vorba de vitamina C, provitaminele A, E, D și licopina. Acestea pot fi obținute din fructe și legume de culoare aprinsă. Nu uitați însă, că pentru a le transforma în vitamine benefice, este nevoie de grăsimi – acizii grași omega 3 și omega 6. De aceea, folosiți în salate uleiul nerafinat. În special, pentru frumusețea femeilor este benefic uleiul de in.
Vitaminele sunt indispensabile!
Consumați fructe, legume și cereale anul împrejur și asigurați-vă organismul cu toate vitaminele necesare, microelemente și glucide complexe. Iar dulciurile, produsele de patiserie și alte produse din făină albă – sunt alimente inutile și chiar nocive pentru pielea noastră. Aceste produse contribuie la creșterea florei patogene, iar excesul de zahăr lansează mecanismele de îmbătrânire prematură a pielii.
Condimentele – încă un element important în meniul femeilor frumoase. Acestea sunt substanțe antibacteriană naturale. Ajungând în sânge, condimentele omoară bacteriile nocive, ne protejează de inflamații și împiedică procesul de îmbătrânire. Adăugați neapărat în mâncăruri cât mai multe verdețuri și semințe cu aromă picantă. Este vorba de mărar, pătrunjel, busuioc, oregano, cimbru, chimen, coriandru și chiar piperul negru. Iar sarea – este dușmanul frumuseții dvs..
Apă, apă și încă o dată apă!
Întreg organismul nostru și celulele pielii inclusiv, sunt alcătuite din apă. Cu cât celula conține mai multă apă, cu atât mai bine ea se alimentează, este mai sănătoasă și umplută, iar asta înseamnă că menține elasticitatea pielii. De aceea nu uitați despre respectarea consumului de apă: până la 1,5 litri de apă pură în fiecare zi. Totodată, seara limitați consumul de lichide și nu beați înainte de somn: umflările duc la comprimarea, stagnarea limfei și apei, motiv pentru care pielea suferă și îmbătrânește repede.