Informațiile primite de la cercetătorii și medicii din China, unde a fost descoperit noul coronavirus SARS-COV-2 și unde au fost diagnosticate primele cazuri de COVID-19, arată că unele persoane au un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Mai multe informații legate de acest subiect au oferit reprezentanții Laboratorului Synevo.
Persoanele cu risc de infecție:
- vârstnicii (peste 65 ani) – cu risc mare de a dezvolta complicații;
- persoane care prezintă afecțiuni medicale cronice precum: boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, insuficiență renală cronică.
În cazul infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) acești pacienți au risc mai mare de a avea un prognostic sever. Unele studii sugerează că diabetul ar crește riscul de infecție de două până la trei ori, independent de prezența altor afecțiuni.
Cea mai mare rată a mortalității prin COVID-19 se înregistrează în cazul vârstnicilor (21,9%), bărbaților (4,7% comparativ cu 2,8% în cazul femeilor) și a celor cu alte comorbidități asociate.
Dacă persoanele fără alte boli cronice asociate au o rată a mortalității de 1,4%, în cazul celor care asociază comorbidități este mult crescută:
- 13,2%la pacienții cu boli cardiovasculare;
- 9,2%în cazul diabeticilor;
- 8,4%la cei cu hipertensiune arterială;
- 8%la pacienții cu boli respiratorii cronice;
- 7,6%la pacienții cu cancer.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 422 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet. Diabetul zaharat (DZ) este o afecțiune metabolică cronică, caracterizată prin hiperglicemie persistentă. Cauzele apariției diabetului pot fi deteriorarea secreției de insulină și rezistența la acțiunile periferice ale acesteia. Hiperglicemia cronică, corelată cu celelalte probleme metabolice ale pacienților diabetici, poate afecta diverse sisteme și organe, ceea ce duce la dezvoltarea unor complicații invalidante sau care pot pune viața în pericol. Cele mai importante complicații cronice sunt cele microvasculare (retinopatie, nefropatie și neuropatie) și macrovasculare (boala coronariană, boala arterială periferică și boala cerebrovasculară).
Complicațiile acute includ hipoglicemie, cetoacidoză diabetică, stare hiperosmolară hiperglicemică și coma diabetică hiperglicemică.
COVID-19 și existența unui diagnostic asociat de diabet zaharat
Pacienții cu diabet zaharat – în special cei a căror boală nu este bine controlată – sunt mai susceptibili la infecții bacteriene sau virale (gripa sau viroze de sezon). În acest context epidemiologic, probabilitatea de a contacta virusul SARS-COV-2 și de a dezvolta o infecție COVID-19 crește, iar capacitatea organismului de a combate o infecție este deja compromisă.
Pentru moment nu se cunosc diferențe de risc între diabetul de tip 1 și 2. Este important ca orice persoană, cu oricare tip de diabet să-și monitorizeze cu atenție glicemia, iar persoanele care au deja probleme asociate de sănătate să conștientizeze că sunt mai predispuse la contactarea virusului COVID-19.
Urmați recomandările sociale valabile pentru orice persoană în acest context epidemiologic:
- spălați-vă frecvent pe mâini și pe față;
- stați acasă și evitați contactul cu alte persoane;
- păstrați igiena spațiului în care vă aflați;
- purtați o mască facială de unică folosință, dacă sunteți bolnav;
- hidratați-vă corespunzător.
Dacă sunteți diagnosticat cu diabet și prezentați simptomele descrise pentru infecția cu virusul SARS-COV-2 luați legătura cu medicul dumneavoastră. Fiți pregătiți să comunicați frecvent cu medicul dumneavoastră și să:
- descrieți clar simptomele (febră, tuse, congestie nazală, greață, vărsături);
- vă monitorizați frecvent nivelul de glucoză în sânge;
- monitorizați consumul de lichide ingerate.
Prin urmare, un bun control al glucozei serice poate fi esențial în reducerea riscului și a gravității infecției.
Synevo este principalul furnizor de servicii în diagnostic de laborator în Moldova și oferă peste 2000 de tipuri de analize uzuale și avansate în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator.
Laboratorul Central Synevo Chisinau
Adresa: Chisinau, str. Nicolae Testemitanu, 37
Telefoane:
022 856 990
022 856 991
022 856 992
060 592 224
Site: www.synevo.md