mamaplus

Dermatolog: „Persoanele care au peste 50 de alunițe trebuie să facă anual un consult medical”

-
//
16.06.2020

Expunerea la soare are beneficiile sale estetice, însă riscurile lipsei de protecție sunt nenumărate. Este extrem de important să știm ce cremă de protecție solară trebuie să folosim, cum trebuie să procedeze persoanele care au un număr mare de alunițe și care sunt semnalele la care trebuie să fim atenți. Mai multe informații la acest subiect oferă Dr. Oprea Gilia, medic specialist dermatologie.

Care sunt principalele metode prin care ne putem proteja pielea pe timpul verii?

În primul rând este foarte util să respectăm intervalul orar potrivit pentru expunerea la soare, adică dimineața până la ora 10.00-10.30 și după-amiaza după ora 16.30-17.00.

În al doilea rând este util să folosim cremele ecran solar cu factor de protecție adecvat fototipului de piele, SPF 50 pentru pielea deschisă la culoare și SPF 30 pentru pielea creola, sau pielea care se bronzează ușor și nu se arde niciodată.

Recomandarea medicului dermatolog este ca aceste creme de protecție solară să fie achiziționate din farmacii în funcție de tipul de piele și de eventualele probleme ale pielii respective. Ca regulă nu se folosesc creme care conțin parfum.

Care sunt riscurile pentru cei care nu urmează aceste indicații?

Dacă nu folosim cremele ecran solar și stăm la soare în afara intervalului recomadat este foarte posibil să apară eritemul solar (roșeața intensă a pielii), apoi arsura solară, agravarea unor afecțiuni dermatologice, bronzare neuniformă. Pe termen lung, cu cât avem mai multe arsuri solare cu atât sunt mai mari riscurile de apariție a degenerărilor pielii și a cancerelor cutanate, a epitelioamelor bazo și spinocelulare, a melanomului malign, dar și apariția mai precoce a îmbătrânirii pielii.

Cum ar trebui să ne alegem crema de protecție solară?

Cremele ecran solar se aleg la recomandarea medicului, însă ca regulă putem cumpăra din farmacie un produs dermatocosmetic, cu aviz dermatologic, fără parfum și în funcție de zona pe care dorim să aplicăm fotoprotectorul, în funcție de vârsta persoanei care urmează să aplice crema și dacă tipul de piele este unul sensibil.

Cum ar trebui să procedeze persoanele care au un număr mare de alunițe?

Persoanele cu un număr mare de alunițe (peste 50) ar trebui să facă un consult dermatogic cel puțin anual sau măcar înainte de expunerea la soare ar trebui să folosească crema ecran solar cu SPF 50 și să respecte intervalul orar potrivit pentru expunere.

La ce intervale de timp trebuie să aplicăm crema de protecție solară?

Cremele ecran solar ne protejează aproximativ 2 ore, însă primele 30 de minute nu acționează, așa că ar trebui să le reaplicăm la fiecare 90-120 de minute. Cu cât pielea este mai albă și mai sensibilă la soare cu atât crema trebuie aplicată mai des de 90 minute. În plus, aceasta trebuie reaplicată după ieșirea din apă, mai ales dacă suparafața corpului a fost ștearsă cu prosopul.

În cazul în care nu ne-am protejat corespunzător la ce semnale de alarmă ar trebui să fim atenți?

Semnalele de alarmă ale unei reacții neplăcute la soare sunt: eritemul solar, (înroșirea chiar discretă a pielii, în cazul pielii albe), senzația de usturime sau mâncărime. Chiar și un ușor disconfort general ar trebui să ne facă să ne retragem de la plajă.