mamaplus

De la vârsta de 2 ani, copiii din Moldova sunt obligați să poarte măști în spațiile închise. Cum e în cazul bebelușilor?

-
//
04.06.2020

Pe fundalul pandemiei cauzate de COVID-19, purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise și în transportul public din Moldova. În acest context, foarte multe mămici se întreabă dacă și copiii mici sau bebelușii ar fi obligați prin lege să poarte măști de protecție atunci când intră în magazin cu mamele lor sau în alte spații publice. Deși nu există un regulament oficial în acest sens, MamaPlus.md a aflat câteva răspunsuri de la șefa Direcției de promovare a sănătății publice, Natalia Silitrari.

”Receptivitatea la COVID-19 o are absolut toată lumea: bebelușii, gravidele, persoanele în vârstă. Cum se manifestă, depinde de starea sănătății fiecăruia. Când s-au elaborat recomandările pentru populație, s-a ținut cont de situația când este o transmitere comunitară a infecției. Nu s-a specificat ”cu excepția bebelușilor”, pentru că absolut toți sunt supuși riscului de infectare și trebuie să poarte mască.

În cazul bebelușilor, mamele trebuie să conștientizeze situația și să nu viziteze locurile publice. Pediatrii recomandă evitarea utilizării măștilor de protecție până la vârsta de 2 ani. În acest caz, mămicile trebuie să fie conștiente că, pe de o parte, atunci când poartă mască respirația copilașului este îngreunată, iar pe de altă parte există riscul infectării. Prin urmare, cea mai logică soluție pentru mamele cu bebeluși ar fi să evite spațiile închise în care este necesară purtarea obligatorie a măștilor și să găsească o modalitate ca să nu le frecventeze. Pentru copiii mai măricei, adică după vârsta de 2 ani, purtarea măștilor în spațiile închise este obligatorie. Nu există nicio excepție ca micuții să nu poarte măști.”, afirmă medicul Natalia Silitrari, direcția promovarea sănătății.

Amintim că recent, în cadrul unei conferințe de presă, președinta societății de pediatrie din Republica Moldova, Neli Revenco, a specificat faptul că micuții cu vârsta de până la un an sunt în grupul de risc. De asemenea, în grupul de risc privind contractarea virusului de tip nou sunt și copii care au maladii cronice respiratorii, maladii cardiace, maladii cu tratamente de chimioterapie, care primesc steroizi, maladii auto-imune, diabet și obezitate.

Copii care trebuie neapărat testați sunt cei cu semne clinice: febră, tuse, diaree, vomă, maladii cronice, care au fost în contact cu un bolnav, care au dureri în gât sau dificultăți la înghițire, obezitate, terapia cu oxigen.