Durata menstruației variază ca durată de la o femeie la alta. Dacă în cazul unor femei menstruația poate dura doar 3-4 zile, atunci există și femei la care sângerarea poate dura chiar mai mult de o săptămână. Care sunt, însă, motivele pentru care menstruația ta durează mai mult decât de obicei?

De obicei, perioada menstruală variază între 3 și 7 zile. Ce depășește acest tipar reprezintă motiv de îngrijorare și ar trebui să declanșeze o vizita de urgență la medic pentru investigații amănunțite, mai ales dacă e ceva neobișnuit pentru tine. Menstruația prelungită sau sângerarea vaginală anormală ridică foarte multe semne de întrebare. Iată care pot fi cauzele:

Stresul

Stresul emoțional poate fi principalul factor care generează menstruația prelungită sau sângerările anormale. Mai mult, tot pe acest fond de stres, o altă reacție a organismului ar fi să nu ai menstruație deloc într-o lună.

Anemia

Și anemia este o afecțiune ce poate contribui la o menstruație prelungită. Femeile care au un număr mic de celule roșii sau cele care suferă de deficit de fier tind să aibă un ciclu menstrual neregulat, mai lung decât de obicei sau… inexistent. Tot ele sunt mai predispuse și la întârzieri menstruale.

Modificările de natură hormonală

Da, atunci când au loc schimbări hormonale, întreg organismul este afectat. Și, implicit, și menstruația.

„De regulă, cheagurile sunt dizolvate de enzimele prezente în uter. Dacă acestea nu își fac treaba, însemnă că există un dezechilibru hormonal. În astfel de situații, recomand consultul unui medic ginecolog, pentru a depista cauza și a stabili un plan de tratament eficient”, declară Dr. Santoro, membru al Societății de Endocrinologie din America și conferențiar în cadrul Universității de Medicină din Colorado.

Dezechilibrele hormonale – fie că sunt cauzate de sarcină, de instalarea menopauzei sau de bolile tiroidiene – pot duce la perioade în care menstruația abundă sau… întârzie.

Pilulele contraceptive

Pilulele contraceptive pot determina și ele sângerări anormal de lungi. Asta se întâmplă însă în primele luni de administrare, atunci când corpul tău încă se adaptează la combinația de hormoni pe care acestea o conțin. În timp, menstruația ta se va regla de la sine.

Tulburările de tiroidă

Dacă te confrunți cu probleme tiroidiene, îndeosebi dacă ai o glandă subactivă sau hiperactivă, să știi că asta poate fi una dintre cauzele menstruației prelungite și neregulate.

Sindromul ovarului polichistic

Această afecțiune atât de frecvent întâlnită în rândul femeilor tinere poate fi cauza unei menstruații prelungite. Dacă și tu ai observat că menstruația ta este neregulată, durează mai mult ca de obicei sau sângerările sunt anormale, ar trebui să iei în calcul vizită la ginecolog pentru analize amănunțite.