mamaplus

De ce copiii trec mai uşor prin COVID-19? Pediatrul Mihai Craiu oferă câteva explicații

-
//
08.10.2021

Deşi sunt din ce în ce mai mulți copii diagnosticați cu COVID, mulți având, într-adevăr, nevoie de spitalizare, cazurile, în majoritatea lor, nu sunt deosebit de grave. Acest lucru se întâmplă pentru că cei mici au un mod propriu de a lupta împotriva acestui inamic nou. Mai mult, probabilitatea ca un copil să infecteze un adult este mai mica decât aceea ca adultul să-l infecteze pe copil, a mai spus medicul, explicând de ce se întâmplă asta.

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, copiii se luptă cu virusul într-un mod inedit, pentru folosesc numai imunitatea înnăscută.

”Imunitatea înnăscută este ceea ce avem instalat în computer basic, pe hardware, fără să avem niciun program specializat. Imunitatea dobândită e cea pe care o obținem, prin vaccinări, prin infecții repetate, înseamnă experiență, ca să să zic aşa. Experiența vine la pachet cu prejudecăți.-  A, pe ăsta l-am mai văzut, dau tare-n el. Pe ăsta nu l-am mai văzut. -  Prejudecățile vin cu o latență de reacție, adică îmi trebuie câteva zile să fac anticorpii specifici. Aşa reacționăm noi adulții.

Copiii care nu au niciun fel de experiență folosesc o singură armă: imunitatea înnăscută, care e puternică ca o bombă atomică, de asta se descurcă cu virusurile mult mai eficient decât noi şi nu le dă voie să se replice mult timp. Ceea ce omoară în maladia COVID nu e prima săptămână de boală, este apariția pneumoniei şi a efectului inflamator când practic nici nu prea mai avem virus în corp. Deci un răspuns imun aberant. Asta nu prea se întâmplă la copii.

Copiii răspund foarte violent, cum de altfel răspund la orice strain. Ați văzut, încep să plângă, atunci când văd un străin, nu-l recunoaşte, se luptă cu el. Aşa face sistemul imun cu virusurile. De aceea nu are timp SARS-Cov 2 să se replice foarte mult, de asta copiii, din multitudinea de pacienți grav infectați din toată lumea asta, reprezintă o mica minoritate“, a explicat dr. Craiu.

Acesta ar trebui să fie un bun argument pentru ca părinții să nu facă atacuri de panică

Ceea ce în continuare trebuie să facem şi noi adulții, dar şi cei mici, este să purtăm mască şi să ne spălăm des pe mâini. Mai mult, pentru că şi în alte state s-a constatat că adulții sunt mai reticenți atunci când vine vorba de vaccinarea copiilor, ar trebui ca cel puțin noi, adulții, să fim cei care ne vaccinăm, astfel protejându-i pe cei mici. Medicul a amintit că doar în SUA peste 140.000 copii şi-au pierdut un părinte sau un bunic care îi îngrijea.

„Dacă avem curaj pentru noi şi spunem că nu ne interesează, trebuie să facem în minte scenariul cel mai rău – ce i se întâmplă dacă ne îmbolnăvim foarte grav sau, Doamne-fereşte,  chiar ajungem la ATI şi murim, cu cine rămân copiii noştri. Dacă pentru noi nu ne interesează, să gândim responsabil ce s-ar putea întâmpla cu copiii noştri. Sunt 140.000 copii în SUA, peste 1,5 milioane în lume, care au rămas orfani“, a mai spus dr. Mihai Craiu.