Odată cu trecerea la ora de iarnă, corpul trece printr-o perioadă de tranziţie, fapt ce se resimte asupra dispoziţiei şi a stării noastre generale. Cele mai frecvente reacţii sunt oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar dereglări hormonale.
Schimbarea orei poate, de asemenea, intensifica problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăşi aceste stări, nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive.
”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, explică psihologul Mihaela Săhlean.
Se recomandă ca oleaginoasele precum migdalele, fisticul, nucile caju şi cele braziliene, castanele, nucile sau alunele să fie consumate în formă cât mai naturală, fără a interveni termic asupra lor şi fără a le adăuga alte ingrediente, cum ar fi sarea.
Fructele oleaginoase sunt surse bogate de vitamine şi minerale, ce asigură un nivel crescut de energie al organismului. Acestea conţin uleiuri şi grăsimi sănătoase şi au un aport nutritiv extraordinar, de aceea sunt un aliment ideal în această perioadă a anului.
Vitamina C redă energia organismului pe durata întregii zile, întăreşte sistemul imunitar şi ajută la absorbţia fierului, un mineral vital pentru transportul oxigenului şi al substanţelor nutritive în corp. În plus, vitamina C este un aliat de nădejde al organismului în sezonul rece, pentru prevenirea răcelilor, dar şi pentru combaterea oboselii, stresului, depresiei sau episoadelor de insomnie.