Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), varianta Delta este de peste două ori mai contagioasă decât variantele anterioare, și există date care sugerează că ar putea provoca boli mai severe la persoanele nevaccinate. Deoarece majoritatea copiilor nu sunt vaccinați, acest lucru îi plasează într-o categorie de risc mai mare de a contracta virusul.
În condițiile în care varianta Delta, care este extrem de contagioasă, continuă să se răspândească, este normal ca mulți părinți să fie îngrijorați de ceea ce înseamnă acest lucru pentru copiii lor de vârste mai mici, nevaccinați.
„Copiii sunt scutiți de consecințele severe ale COVID-19 și sunt mai puțin susceptibili de a-l răspândi și cred că acest lucru rămâne valabil și pentru varianta Delta”, a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase și cercetător principal la Johns Hopkins.
„Spitalizările nu cresc în rândul copiilor ca urmare a variantei Delta, așa că par să prezinte un risc scăzut de COVID-19 chiar și cu această variantă”, explică și dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco.
Care sunt principalele simptome ale variantei Delta la copii?
Este încă prea devreme pentru a afla dacă există diferențe semnificative în simptomele variantei Delta față de variantele anterioare. Yale Medicine a raportat că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente la varianta Delta, în timp ce durerile de cap, durerile în gât, curgerea nasului și febra sunt printre simptomele cele mai frecvente.
„Este puțin prea devreme să avem studii pediatrice concludente care să reflecte răspândirea actuală a variantei Delta”, a spus dr. Michael Grosso, medic la Spitalul Huntington.
Cele mai frecvente simptome la copii și adolescenți par a fi febra și tusea, cu simptome nazale, simptome gastro-intestinale și erupții cutanate care apar mult mai rar. Înainte, majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezentau simptome.
„Oricare ar fi varianta, părinții trebuie să rămână conștienți de celelalte complicații cauzate de COVID-19 la tineri”, a mai spus Grosso. Forma de COVID-19 depinde foarte mult de starea de sănătate a copilului.
La fel ca și adulții, copiii cu probleme medicale prezintă un risc mai mare de complicații
O afecțiune gravă pe care o poate provoca virusul SARS-CoV-2 la copii este Sindromul inflamator multisistemic (PIMS). „[PIMS], care este o complicație neobișnuită și gravă a COVID-19 primar, ce are debutul la câteva săptămâni după infecția inițială”, mai explică dr. Grosso.
Simptomele PIMS includ:
- dureri abdominale (intestinale)
- iritația ochilor
- durere în piept
- diaree
- epuizare
- durere de cap
- tensiune arterială scăzută
- dureri de gât
- eczemă
- vărsături
Când ar trebui să-mi testez copilul pentru COVID-19?
„Faceți un test copilului dacă prezintă simptome ale căilor respiratorii superioare”, a spus Offit. Copiii cu oricare dintre simptomele menționate mai sus trebuie să fie testați și văzuți de un medic pediatru. Acest lucru este valabil mai ales înainte ca ei să se întoarcă la școală sau după ce s-au întors dintr-o tabără.
Potrivit lui Offit, dacă copilul tău este testat pozitiv pentru COVID-19, ar trebui izolat și ținut în carantină până când nu va mai avea simptome.
Grosso a adăugat: „Dacă sunt depistați pozitivi, dar starea lor este suficient de bună pentru a nu avea nevoie de spitalizare, părinții ar trebui să monitorizeze problemele de respirație, aportul de lichide și, poate cel mai important, aspectul general”. De asemenea, este o idee bună să purtați măști în interior și să deschideți frecvent ferestrele pentru a aerisi încăperile.