Cele mai comune simptome asociate cu COVID-19 sunt oboseală, febră și tuse seacă. Cu toate acestea, un număr de pacienți care au fost diagnosticați cu noul coronavirus au raportat simptome oftalmologice.

Simptomele oftalmologice pe care pacienții cu COVID-19 le resimt sunt asemănătoare cu cele ale conjunctivitei, însă nu toate simptomele oftalmologice experimentate sunt atribuite infecției cu noul coronavirus.

Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin, în Cambridge, le-au cerut a 83 de pacienților cu COVID-19 să răspundă la câteva întrebări legate de simptomele resimțite. Spre surprinderea oamenilor de știință, 83% dintre respondenți au menționat că suferă de probleme oculare. 80% dintre aceștia au spus că aceste simptome au persistat mai puțin de două săptămâni.

Pentru 16% dintre ei a fost durere în ochi, iar pentru 18%, o sensibilitate la lumină, mai exact fotofobie, potrivit BMJ Open Ophtalmology.

Restul de 17% au simțit mâncărime la ochi și pleoape. Experții notează că nu este vorba doar de conjunctivită, ci de tulburări oculare extinse.

Trebuie să se facă diferență între simptomele COVID-19 și alte afecțiuni ale ochilor

„Acesta este primul studiu care investighează diverse simptome oculare asemănătoare conjunctivitei, în relație cu COVID-19  și durata lor”, a spus Shahina Pardhan, autoarea principală a studiului.

Cercetătorii au investigat și dacă pacienții aveau probleme cu ochii înainte să fie infectați cu coronavirus și au descoperit că doar 5% dintre aceștia au spus că aveau ochi inflamați înaintea COVID-19.

„Deși este important ca simptomele oculare să fie incluse în lista posibilelor simptome COVID-19, nu suntem de acord că ochii inflamați trebuie să înlocuiască „conjunctivita” pentru că este important să diferențiem simptomele altor tipuri de infecții, precum cele bacteriene, care se manifestă prin ochi umezi și roșii”, au precizat Pardhan și colegii ei.

„Studiul este important pentru că ne ajută să înțelegem mai multe despre cum infectează noul coronavirus țesutul conjunctiv și cum acesta permite apoi virusului să se răspândească în organism”, adaugă experții.