În fiecare zi, peste 1.400 de femei află că sunt bolnave de cancer de col uterin și aproximativ 750 de femei mor din cauza acestei boli.

Cum să te protejezi de cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o problemă actuală în oncologia modernă, se clasează pe locul al doilea printre tumorile maligne ale organelor reproductive feminine. Ultimul deceniu se caracterizează printr-o modificare a structurii morbidității cancerului de col uterin și există o tendință de creștere a acestei boli la femeile tinere din întreaga lume.

Gradul de răspândire a procesului tumoral joacă un rol decisiv în determinarea prognosticulului bolii. Pentru reducerea îmbolnăvirii și mortalității din cauza cancerului de col uterin, un rol important îl are diagnosticarea precoce și tratamentul rațional a bolii precanceroase cervicale, numită displazie.

Principalul factor etiologic în dezvoltarea cancerului de col uterin și a displaziei este virusul papiloma uman (HPV) sau, mai degrabă, unele dintre tipurile sale. HPV îi afectează pe toți, atât pe bărbați, cât și pe femei, și se răspândește foarte ușor. Pentru transmitere este suficient un contact genital. Prezervativele nu protejează împotriva HPV, deoarece virusul poate trece prin porii acestuia. Prezența virusului în organism este asimptomatică, iar cei mai mulți oameni nu știu că sunt infectați. Infecția cu virusul papiloma uman nu conduce întotdeauna la cancer, în 50% dintre cazuri, corpul luptă de unul singur cu virusul, datorită sistemului imunitar și a absenței altor boli. S-a dovedit că 80% dintre femeile care suferă de afte sunt predispuse la HPV.

Factorii care declanșează apariția cancerului de col uterin:

  • endometrioza, eroziunea, displazia și leucoplazia de col uterin;
  • începerea precoce a activității sexuale;
  • schimbarea frecventă a partenerilor sexuali;
  • existența concomitentă a mai multor parteneri sexuali;
  • nerespectarea regulilor de igienă personală, fumatul și consumul excesiv de alcool;
  • imunodeficiențe, deficitul de vitaminele A și C.

Este important să ne amintim că depistarea infecției oncogene HPV nu este neapărat cancer. Procesul de dezvoltare a cancerului, de multe ori, are nevoie de mai mulți ani, pentru a trece printr-o serie de etape succesive, care sunt numite „stări precanceroase“, dar uneori se poate dezvolta în mai puțin de un an. Drept urmare, este foarte important să identificăm și să vindecăm virusul la timp.

Cum să te protejezi de cancerul de col uterin?

În prezent, există 2 vaccinuri împotriva cancerului de col uterin. Acestea sunt concepute pentru adolescente cu vârsta curpinsă între 9 și 17 ani și pentru femei tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, care nu au fost infectate cu acest virus. Vaccinurile nu protejează în cazul în care o femeie este deja infectată cu HPV.

În timpul examinării, medicul folosește un instrument special, numit colposcop. Medicul vă va recomanda colposcopia în cazul în care testul Papanicolau sau un examen pelvian va dezvălui diverse anomalii.

Etapele timpurii ale bolii în sine nu prezintă simptome, acestea apar atunci când boala ajunge la un stadiu avansat. Se poate manifesta prin slăbiciuni, dureri abdominale, sângerări vaginale (după actul sexual, după stabilirea menopauzei).

Principalele căi care previn această boală sunt examenele ginecologice, colposcopia, citologia, începând cu vârsta de 20 de ani sau de la debutul activității sexuale, și cel puțin o dată pe an. Dacă a fost găsit orice tip de HPV, controlul medical trebuie efectuat o dată la șase luni.

www.terramed.md
Contacte: Telefon: 022 202 373
Аdresa: str. Cuza Vodă, 44 A,
str. Trandafirilor, 15/4.