Primăvara este anotimpul regenerării și al înfloririi. Aceasta se referă nu doar la natură, ci și la oameni. Primăvara ne dorim să înnoim garderoba, să ne schimbăm look-ul sau să devenim mai suple. Dacă aveţi de gând să slăbiți, primăvara este perioada cea mai favorabilă pentru a pune în practică aceste intenții.
Avantajele slăbitului de primăvară
Cel mai mare avantaj este reprezentat de faptul că primăvara începem să ne mișcăm mai mult, devenim mai active. Aceasta ajută mult în lupta cu kilogramele în plus. Plimbările la aer curat sunt mult mai plăcute și mai frecvente comparativ cu perioada rece a anului.
Și dacă toamna și iarna organismul este predispus spre acumularea kilogramelor în exces, atunci în perioadele calde ale anului el încearcă să le dea jos. Aceasta înseamnă că primăvara și vara schimbul de substanțe se intensifică. Hormonii care contribuie la arderea grăsimilor devin mai activi, același lucru este valabil și cu referire la enzimele care descompun grăsimile.
Un alt avantaj al slăbirii în această perioadă a anului este posibilitatea de a consuma multe verdețuri de primăvară. Frunzele de păpădie, urzicile, usturoiul sălbatic (leurda), pătrunjelul, ceapa verde, măcrișul, mărarul – toate acestea trebuie adăugate cu încredere în salate și supe. Verdețurile conțin o mulțime de nutrienți – antioxidanți, vitamine, flavonoide, minerale. Prin urmare, nu neglijați verdețurile.
Cum trebuie să slăbim primăvara?
Efortul fizic este, fără îndoială, de mare ajutor în procesul de slăbire. Puteți merge la sala de forță, la fitness sau la bazin. Dar nu uitați nici de exercițiile la aer liber, a căror eficiență este mult mai mare.
Alergați, mergeți cu bicicleta, plimbați-vă. Da, mersul pe jos este cel mai folositor gen de sport. Desigur, trebuie să mergem cu pas mediu și alert, pentru ca plimbările să aibă efect. Puteți aloca timp special pentru mers sau vă puteți întoarce de la serviciu pe jos. Cu cât mai mult mergeți pe jos, cu atât mai bine. Și urcatul scărilor este benefic. De aceea încercați să nu folosiți liftul, efortul depus la urcarea scărilor este folositor pentru toate grupurile de mușchi.
La fel de important este să vă alimentați corect. În nici un caz nu vă apucați de diete. Primăvara organismul duce lipsă de minerale și vitamine, iar dacă vă veți înfometa, imunitatea se va reduce și va apărea riscul acutizării bolilor cronice. În orice diete veți simți o reducere a forței vitale, slăbiciuni, dar nici un fel de utilitate.
Pur și simplu trebuie să vă alimentați corect. Includeți în mod obligatoriu în meniu pește, uleiuri vegetale (de măsline, de bostan, de in), produse de lapte, multe legume și fructe, verdețuri, nuci.
Un meniu orientativ pentru dieta de primăvară
Desigur, aceasta nu poate fi numită dietă în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba, mai degrabă, de o alimentaţie sănătoasă.
La micul-dejun puteți mânca omletă sau terci cu fructe uscate și bea un ceai verde cu feliuțe de cașcaval și chiflă din făină integrală.
La dejun – iaurt, brânză, fructe de pădure sau fructe uscate cu nuci (este suficient un pumn).
Prânzul trebuie să fie consistent și nutritiv. Este recomandabil să mâncați o supă (de legume, verde, cu ciuperci sau de pește), precum și o pârjoală sau un șnițel cu o porție mare de salată. Puteți bea suc, compot, apă minerală. Dacă supa este suficient de consistentă, vă puteți lipsi de felul doi.
Gustarea de la ora 4-5 poate să conțină orice fructe, salată de fructe, budincă de brânză.
Cina trebuie să constea din tocană de legume cu carne de pui sau pește la cuptor și salată. Puteți bea suc, ceai, ceaiuri de plante.
Înainte de somn puteți bea o cană de iaurt sau mânca un măr.
Terciul sau omleta de dimineață vă vor asigura aportul necesar de energie. Prânzul este masa principală, de aceea trebuie să mâncați mai mult. Iar la cină trebuie să pregătiți bucate slabe și în cantități reduse. Gustările trebuie să conțină alimente sănătoase, de exemplu fructe sau nuci, și nu bomboane.
Alegeți pâinea din făină integrală. Mâncați mai puține chifle și franzele. Mâncați și desert, dar optați pentru produse sănătoase. De exemplu, ciocolată neagră, miere, zefir. Dar nu uitați că toate acestea trebuie consumate în cantități foarte reduse.
Și gătitul trebuie să fie corect. Optați pentru felurile fierte, înăbușite sau la cuptor. Primăvara trebuie să excludeți toate bucatele grase, condimentate și afumate. Aruncați din frigider maionezele, crenvurștii, torturile, sucurile gazeificate. Consumați mai bine alimente ușoare și folositoare, cât mai multe legume, verdețuri și fructe. Este util să consumați fresh-uri, ele vor suplini rezervele de vitamine și minerale, de care organismul duce lipsă în perioada primăverii.
Nu uitați nici de apă. Ea ajută la eliminarea reziduurilor și toxinelor, accelerează metabolismul. Beți cât mai multă apă. Este folositor să consumați apă dimineața, înainte de micul-dejun. Apa nu trebuie să fie rece sau fierbinte. Cel mai bine este ca apa consumată să fie de temperatura camerei sau un pic mai caldă.
Încercați să slăbiți primăvara! Este ușor și plăcut și nu necesită atât de multe eforturi ca în alte perioade ale anului. Nu va trebui să renunțați la mâncare și să vă epuizați în sălile de antrenament. Pur și simplu mâncați sănătos și savurați plimbările la aer liber, iar kilogramele în plus vor dispărea ca prin minune!