Odată cu sosirea sezonului rece, pielea îşi modifică aspectul, din cauza factorilor externi la care este expusă. Prin urmare, foarte multe persoane se confruntă cu mâncărimi la nivelul picioarelor și mâinilor în această perioadă. Prevenirea acestor probleme presupune hidratare oralӑ, alimentație sӑnӑtoasӑ, activitate fizicӑ şi o rutinӑ corectӑ de îngrijire a pielii. Pentru obținerea unui nivel optim de hidratare a întregului organism, specialiştii recomandӑ consumul a 6-8 pahare de apӑ pe zi. Vezi în continuare și alte reguli pe care ar trebui să le respecți în perioada rece a anului.
Nu mai purta direct pe piele haine de lână sau poliester!
Articolele de îmbrăcăminte nepotrivite pot, de asemenea, cauza neplăceri la nivelul pielii (iritații şi mâncărimi) în timpul iernii, recomandându-se evitarea contactului direct al pielii cu lâna şi poliesterul, cele mai prietenoase materiale fiind reprezentate de bumbac organic şi mătase.
Un alt aspect important este protecția mâinilor şi a gâtului/decoltelului de intemperii prin utilizarea de mӑnuşi şi eşarfe sau fulare.
Dacӑ pielea este sensibilӑ, se recomandӑ utilizarea unui detergent hipo-alergenic, de preferințӑ lichid, şi evitarea adӑugӑrii balsamului în cadrul procesului de spӑlare.
Pentru a evita reducerea conținutului de vapori al aerului din locuințe în timpul utilizӑrii sistemelor de încӑlzire, specialiştii recomandӑ utilizarea umidificatoarelor. Nivelul optim de umiditate din încӑpere este cuprins între 30 si 50 %, acesta putând fi monitorizat constant cu ajutorul unui higrometru.
Alimentele bogate în acizi Omega 3 hidratează pielea
Alimentația sӑnӑtoasӑ în timpul sezonului rece presupune consumul de alimente bogate în acizi graşi esențiali Omega-3, cu rol în menținerea intactӑ a barierei cutanate, reducerea inflamațiilor şi de calmare a pielii iritate.
Acizii graşi Omega 3 se găsesc preponderent în uleiuri vegetale (în special de şofran), semințe de in, nuci, semințe şi alune de pădure, peşte (ton, hering, halibut, macrou, somon sălbatic, anşoa, sardine), fructe de mare şi alge, leguminoase (fasole, soia, mazăre), unele legume (avocado, spanac, broccoli, conopidă şi dovleac), recomandă medicul specialist.
O altӑ grupӑ de alimente benefice în acest anotimp este reprezentatӑ de alimentele fermentate, bogate în probiotice (iaurt, murӑturi în saramurӑ). Acestea mențin sănătatea florei intestinale, amelioreazӑ uscӑciunea cutanatӑ, iritațiile şi unele afecțiuni cutanate cronice, cum ar fi eczema, psoriazisul şi acneea.
Fără băi fierbinți şi săpunuri parfumate dacă ai mâncărimi pe picioare și mâini
Rutina zilnicӑ de îngrijire a pielii este un aspect extrem de important pentru prevenirea iritațiilor cutanate induse de deshidratare. În acest sens, igiena zilnicӑ presupune duşuri/bӑi scurte, de maximum 10 minute, cu apӑ potrivitӑ, nu fierbinte, în care se poate adӑuga ulei din plante (lavandӑ, migdale) sau tӑrâṭe de ovӑz.
Nu se recomandă utilizarea produselor de curățare puternic alcaline, a săpunurilor parfumate sau a celor antibacteriene, întrucât acestea usucă excesiv pielea expunând-o la iritații. Produsele ideale de curățare în această perioadă ar fi gelurile de duş adaptate pielii sensibile, fără parfum.
Demachierea în timpul iernii presupune înlocuirea produselor astringente şi a tonicelor pe bazӑ de alcool cu lapte demachiant blând şi alte produse adaptate tenului sensibil.
Un alt aspect important al îngrijirii pielii în timpul sezonului rece îl reprezintӑ exfolierea periodicӑ (o datӑ sau de douӑ ori pe sӑptӑmânӑ), adicӑ îndepӑrtarea stratului de celule moarte prin utilizarea de emoliente care conțin substanțe keratolitice (acid lactic, acid salicilic) sau de scruburi blânde. Scopul acestei proceduri este de a facilita pӑtrunderea cremei emoliente în piele, ca urmare a îndepӑrtӑrii stratului de celule moarte.
Pasul esențial care urmeazӑ fiecărui duş este aplicarea emolientului, ideal pe o piele discret umedӑ. De preferat în sezonul rece sunt produsele mai grase, sub formӑ de unguente în loc de loțiuni sau pe bazӑ de ulei în loc de apӑ.