Un adult răcește în medie o dată – de două ori pe an. O infecție a tractului respirator superior durează, în medie, 10 zile. Însă, dacă la primele semne de răceală iei masuri, vei suporta mai ușor simptomele bolii.
Iată 8 moduri să oprești o răceală de la primele semne ale declanșării ei:
Ia zinc
Studiile de specialitate relevă faptul că zincul luat din prima zi în care au apărut simptomele de răceală reduce atât severitatea bolii, cât și durata ei.
Fii zen
Când ești stresat, sistemul imunitar este slăbit și nu va reacționa prompt la infecțiile virale sau bacteriene. Specialiștii spun că meditațiile zilnice reduc incidența, durata și severitatea unei răceli cu 35-60%.
Hidratează-te
Consumul mare de apă îți hidratează și mucoasele nazale și astfel vei elimina mai ușor particulele de bacterii care pătrund în nări.
Fă gargara
Trucul bunicilor cu gargara chiar are efect. Atunci când ești răcit, dacă faci gargara, vei reuși să elimini câteva dintre elementele dăunătoare aflate în gât.
Ia probiotice
În studiile de specialitate, cercetătorii au demonstrat că suplimentele cu probiotice scurtează durata unei răceli de la 6 la 4 zile, iar simptomele sunt de până la 3 ori mai blânde.
Ia vitamina D
Răceala “lovește” când soarele nu mai strălucește. Cercetătorii spun că 800-1000 IU (unități internaționale) de vitamina D3 pe zi pentru adulți reduc riscul îmbolnăvirii și grăbesc vindecarea.
Fă pauză de la antrenamente și odihnește-te
Este foarte bine că faci mișcare regulat, însă atunci când ești răcit este indicat să faci o pauză. Nu îți forța corpul, el are nevoie de repaos pentru a se reface. Somnul întărește sistemul imunitar, așa că asigură-te că dormi cel puțin 8 ore pe noapte.
Împrietenește-te cu usturoiul
Unul dintre cele mai bune “medicamente” antivirale și antibacteriene este usturoiul. Un cățel de usturoi la cină scade riscul îmbolnăvirilor.