Toată lumea știe că, chiar și un scurt tratament cu antibiotice provoacă un impact enorm asupra sistemului nostru imunitar. Ce e de făcut și cum să ne restabilim imunitatea dacă totuși a fost nevoie de un astfel de tratament?

Cum ne refacem după tratamentul cu antibiotice

Așadar, medicul dvs. v-a prescris un curs cu antibiotice asigurați-vă deci că faceți administarearea în strictă conformitate cu indicațiile medicului și nu întrerupeți tratamentul. Acest lucru este extrem de important. De regulă, medicul prescrie antibioticele simultan cu antihistaminice, antifungice și suplimente de enzime. Primele reduc riscul alergiilor la medicamentul de bază, a doua nu permite dezvoltarea în intestine și mucoasă a florii fungice (ea este mereu prezentă în organism, dar nu este capabilă să „înflorească” în cazul în care imunitatea este normală) în timp ce a treia face ca preparatele antibacteriene să fie concentrate pe inflamație.

Dacă ați făcut totul corect, v-ați însănătoșit și ați încetat să luați medicamente, este timpul să începeți „lucrările de restabilire”. Pentru aceasta este nevoie să începeți organizarea regimului alimentar și a stilului de viață.

Regula 1: Trei săptămâni de odihnă! Fizioterapeuții susțin că pe o durată de trei săptămâni de la administrarea de antibiotice, ar trebui să se respecte un regim mai lejer: să se evite călătoriile pe distanțe lungi, stresul, petrecerile zgomotoase, lucrul îndelungat. Nu vă puteți imagina cât de slăbit este organismul după ce a primit antibiotice!

Regula 2: Fără alcool. Toată lumea știe că în timpul administrării antibioticelor este interzis consumul de alcool, dar nu toată lumea știe că, și cel puțin 10 de zile de la încetarea tratamentului, alcoolul este contraindicat. Ficatul are foarte mult de lucru și depune un mare efort, după utilizarea antibioticelor, de aceea este mai bine să consultați un medic cu privire la administrarea unor preparate hepatice, sau consumați produse alimentare care pot ajuta ficatul: fulgi de ovăz, cicoare etc.

Regula 3: După administrarea antibioticelor trebuie restabilită microflora. Pentru aceasta trebuie să fie incluse în meniu cel puțin 500 de grame de produse lactate fermentate naturale pe zi, fructe și legume bogate în fibre și alimente proteice ​​ușoare: pește slab și carne de pui. Proteinele ​​animale sunt necesare pentru restaurarea rapidă a metabolismului normal. În primele trei săptămâni, este recomandată evitarea completă a alimentelor picante, afumate, murate și a conservelor. Dacă consumați cvas, atunci optați pentru cel făcut acasă, acesta poate îmbunătăți rata de supraviețuire a bacteriilor benefice în intestin, în timp ce cvasul din comerț, pasteurizat, dimpotrivă, va agrava starea.

Cum ne refacem după tratamentul cu antibiotice

Iată cum arată meniul zilnic ideal din punct de vedere a bacteriilor benefice:

Înainte de micul dejun:

  •  Un pahar mare de chefir sau iaurt;
  •  O cană de supă caldă de fulgi de ovăz.

Micul dejun:

  •  Un ou fiert (moale);
  •  O felie de pâine cu 8 cereale;
  •  Un pahar de suc proaspăt de morcov și țelină, cu pulpă;
  •  O ceașcă de cafea din cicoare.

Prânz:

  •  O salată de legume cu frunze verzi;
  •  Supă-cremă din conopidă;
  •  Pește Cod (Batog) fiert cu cartofi;
  •  Suc de merișoare.

Gustare:

  •  Un sandwich cu paine integrală cu branză de vaci;
  •  Ceai verde.

Cină:

  •  Terci de mei cu lapte și dovleac;
  •  Ceai de mentă.

Înainte de culcare:

  •  Un pahar mare de produse lactate fermentate naturale (lapte acru fără zahăr).

Cum ne refacem după tratamentul cu antibiotice

Respectarea acestor reguli simple, vă vor ajuta la refacerea organismului după tratamentul cu antibioticelor și la îmbunătățirea sănătății în general.

Fiți sănătoși!