mamaplus

Cum ne protejăm copiii de COVID-19 când merg la şcoală? Un medic oferă câteva recomandări

-
//
21.09.2021

Prima lună din noul an de studii se apropie de final şi mulți părinți se gândesc ce au de făcut pentru a-şi proteja în continuare copiii de varianta Delta a coronavirusului. Pediatrul Amelia Dan a explicat pas cu pas, ce măsuri trebuie întreprinse pentru ca cei mici să nu se îmbolnăvească la şcoală, dar şi care sunt noile simptome ale infecției cu SARS-CoV-2, care ar trebui să ne îngrijoreze.

"În primul rând este important să se stabilească nişte reguli de igienă, în care spălatul mâinilor foarte des să fie regulă de aur. În privința pachețelului şi mâncatul la şcoală, nu am nimic de obiectat, atât timp cât nu se împrumută sandwich-ul sau sticluța cu apă de la unul la celălalt. Tocmai de aceea, părintele trebuie să stabilească reguli înainte ca cei mici să meargă la şcoală. 

De asemenea, părintele trebuie să fie informat dacă există un caz de infecție respiratorie în clasă, iar părinții ai cărui copil este bolnav să-l țină acasă", a spus medicul pediatru Amelia Dan.

Strănutul repetat, caracteristic noii variante Delta

"Simptomatologia clinică este comună cu a infecțiilor respiratorii: dureri de cap, secreții nazale abundente şi strănutul repetat. Dacă avem salve de strănuturi la copilul care nu este alergic, deja avem un semnal de alarmă. Se pare că aceste strănuturi repetate sunt o caracteristică pentru infecția cu noua variantă Delta, mai puțin decât pierderea mirosului şi gustului.

Nu este obligatoriu ca infectarea cu varianta Delta să fie însoțită de pierderea mirosului. S-au făcut o serie de studii conform cărora, în cazul celor nevaccinați tusea persistentă este clar semnul de infecție, iar pentru cei care sunt vaccinați, fie cu o doză sau cu schema completă, persistă strănutul", mai spune dr. Amelia Dan.

Medic pediatru: "Nu ne dăm seama dacă este viroză sau COVID-19"

"Din punct de vedere clinic, nu prea ne dăm seama dacă este viroză sau COVID-19, pentru că simptomele sunt comune. Copiii au inclusiv simptome digestive şi noi o putem cataloga ca o enteroviroză. Evoluția, însă, este cea care ne face să ne gândim la o infecție cu SARS-CoV-2", a mai precizat medicul.

Masca la şcoală, o necesitate

"Masca la şcoală s-a stabilit că trebuie purtată de cei care au simptome. Dacă strănutăm, curge nasul sau tuşim, trebuie să stăm cu masca pe față. Pentru copiii care au plexiglas, în această situație masca nu mai este necesară, dar dacă sunt 30 de copii în clasă şi stau unii lângă ceilalți, atunci să poarte şi mască. 

Copiii vor lua ca atare purtatul măştii şi vor înțelege că este parte din aceste vremuri pe care le trăim. Este o pandemie şi trebuie să o trăim ca atare", a mai explicat medicul.