mamaplus

Cum îți ajuți copilul să facă față mai bine virozelor după intrarea în colectivitate

-
//
09.09.2021

În fiecare an, odată cu începerea grădinițelor și a școlilor, părinții își fac mii de gânduri și griji cu privire la sănătatea copilului, cu atât mai mult dacă cel mic intră pentru prima dată în colectivitate. Este perfect adevărat că bebelușii și copiii care merg la creșă/ grădiniță răcesc mai des decât cei care stau acasă cu părinții, bunicii, bonele. Partea bună este că imunitatea dobândită în copilăria mică va proteja viitorul adult.

Așadar, de ce răcesc copiii atât de des când intră în colectivitate? Spre deosebire de adulți, sistemul imunitar al copiilor nu este încă matur. Cele mai multe dintre bolile care se propagă în grădinițe și școli sunt bolile copilăriei, viroze, răceli, boli digestive, boli de piele, afecțiuni care, de regulă, sunt produse de virusuri.

În colectivitate se îndeplinesc toate condițiile transmiterii diferitelor tipuri de virusuri întrucât comunicarea între copii se face de aproape, iar cei mici nu sunt încă conștienți și obișnuiți cu igiena riguroasă. Se șterg la nas, apoi ating jucării, obiecte. Își freacă ochii, strănută fără a-și acoperi nasul și gura, tușesc fără a se feri de alți copii care sunt în proximitate sau manevrează obiectele din grădiniță/ școală fără a se spăla pe mâni. Cum cele mai multe virusuri se transmit prin fluide corporale, copiii sunt extrem de expuși infectărilor.

Sistemul imunitar al copiilor se formează în timp și prin expunerea la virusuri. Cu alte cuvinte, imunitatea se formează prin îmbolnăviri repetate. Pentru copiii care intră pentru prima dată în colectivitate, 6-8 răceli pe an sunt normale.

Cum pregătești sistemul imunitar al copilului pentru intrarea în colectivitate?

Stilul de viață, timpul petrecut în aer liber, sportul și alimentația contribuie la construirea unui sistem imunitar echilibrat. Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată și naturală.

Principalele surse de vitamine sunt carnea, produsele lactate, peștele, cerealele, fructele și legumele. Atâta timp cât copilul consumă alimente din toate „culorile curcubeului”, necesarul de vitamine și nutrienți este asigurat, iar sistemul imunitar se menține într-o formă bună.

Frecvența redusă se datorează virozelor repetate și complicațiilor produse de acestea. Chiar dacă ești tentat să nu-ți mai duci copilul în colectivitate pentru a-l proteja de îmbolnăviri, aceasta nu este soluția. La un moment dat tot va trebui să faci acest pas și implicit vei trece prin același chin.

Există o regulă nescrisă a intrării pentru prima dată în colectivitate și anume că cel mic va sta mai mult acasă decât la grădiniță în primele luni sau chiar în primul an de la intrarea în colectivitate.