Perioada de tranziţie dintre toamnă şi iarnă strâneşte mari schimbări în organism şi solicită sistemul imunitar. Din pricina schimbărilor climatice, prin variaţii bruşte de temperatură, corpul  poate  fi afectat de bacteriile şi virusurile raspandite în atmosferă. Iată de ce este important să ne ferim de eventualele răceri și infecții ale căilor respiratorii.

Cum întărim imunitatea copilului la trecerea dintre anotimpuri

Este esenţial să te asiguri că micuțul tău are imunitatea pregătită pentru aceste “atacuri”. Una dintre căi este de a folosi câteva măsuri simple şi la îndemâna oricui.  o alimentaţie sănătoasă, un somn liniştit şi odihnitor, activităţi sportive şi o igienă corespunzătoare a mâinilor. În plus, poţi folosi produse pentru întărirea imunităţii.

Totul începe cu mâncarea

Oferă-i celui mic cît mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, nutrienţi extrem de valoroşi pentru întărirea imunităţii. Căpşunile, papaya, grepfruit, afinele, roşiile , broccoli şi cartofii dulci sunt  exemple excelente de astfel de nutrienţi, pe care le puteţi combina în numeroase mâncăruri, astfel încât copiii să le consume cu plăcere şi, în acelaşi timp, să beneficieze de beneficiile lor incontestabile.

De asemenea, legumele care conţin carotenoizi, cum sunt morcovii, ardeii graşi, caisele, dovleacul, mango au capacitatea de a lupta cu infecţiile din corp. Includeţi în alimentaţia copilului grăsimi sănătoase precum acizii graşi Omega 3, care se găsesc în special în somon,  care sunt excelenţi pentru a asigura o sănătate de fier prin acţiunea de sporire a producţiei de celule albe caredistrug bacteriile. Şi iaurturile care conţin probiotice sunt recomandate, deoarece pot asigura o digestie eficientă şi ajută în acelaşi timp la întărirea capacităţi organismului în lupta cu virusurile şi bacteriile din mediul înconjurător, dar protejează în special de infecţiile cu rotavirus şi cele de tract urinar.

Reduceţi consumul de dulciuri şi băuturi răcoritoare cu conţinut crescut de zahăr deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar şi pot duce la hiperactivitate.

Vaccinarea

Imunizarea prin vaccin este un alt aspect important pe care trebuie să îl luaţi în seamă pentru a vă proteja copilul de probleme de săătate. Consultaţi medicul pediatru care va recomanda vaccinul potrivit în funcţie de vârstă şi frecvenţa îmbolnăvirilor.

Cum întărim imunitatea copilului la trecerea dintre anotimpuri

Regulile de igienă

Învăţă-l pe cel mic să folosească şerveţelul de cîte ori strănută sau tuşeşte, să se spele pe mâini regulat şi să dezinfectaţi periodic produsele cu care intră în contact copilul, cum ar fi pixurile sau creioanele, deoarece există tendinţa de a le băga în gură şi astfel creşte riscul de devoltare a bacteriilor şi de îmbolnăvire.

Sportul și activitățile fizice

Nici exerciţiile fizice nu trebuie evitate. Organizaţi-vă în aşa fel timpul şi  mergeţi cu bicicleta în parc, jucaţi fotbal, tenis,volei sau alte sporturi care vă plac atât vouă, ca adulţi, cât şi celor mici.

Somnul

Pentru că sistemul imunitar al copilului să prospere, este nevoie şi de odihnă. Este important ca cei mici să se şi relaxeze precum şi să se joace creativ şi imaginativ. Somnul este foarte important şi în construirea unui sistem imunitar puternic. Potrivit studiilor, preşcolarii cu vârsta între 3 şi 5 ani au nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte şi copiii de vârsta şcolară 6-13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte.

Pentru a spori calitatea somnului copilului este important ca acesta să doarmă într-o cameră întunecată. Acest lucru se datorează faptului că hormonul de somn, melatonină, este secretat în întuneric. Asiguraţi-vă că toate dispozitivele electronice sunt oprite înainte de a vă pune copilul în pat.

Cum întărim imunitatea copilului la trecerea dintre anotimpuri

Feriți copilul de factorii de risc

Nu expuneţi micuțul la fumul de ţigară deoarece acest gest creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm sau alte probleme respiratorii. Ţineţi cont şi de faptul că un copil respiră mai rapid şi astfel inhalează mult mai multe toxine decât un adult, deci dacă aveţi totuşi acest viciu, retrageţi-vă în aer liber sau cât mai departe de copii.

Sursa: csid.ro