mamaplus

Cum îndepărtezi o căpușă cu iod sau alcool. Un medic explică întregul proces

0
//
15.07.2021

Tot mai mulți adulți și copii ajung la spital muşcați de căpuşe. Insectele parazite se hrănesc cu sânge şi pot transmite bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Medicul Virgil Musta spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este important ca și în aceste condiții să se meargă la spital.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescență pe piele, trecând uşor cu mâna pe toată suprafața corpului, chiar şi prin păr. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată şi îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpuşa. Prin această manevră căpuşa slăbeşte prinderea de piele şi, astfel, reuşim să o scoatem uşor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, spune doctorul Virgil Musta.

În cazul în care căpuşa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltată în urma muşcăturii căpuşei infectate cu Borrelia, debutează într-un interval cuprins între 3-30 zile de la contact. Se formează o zonă roşie la locul înțepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmează dureri de cap, de muşchi şi de oase, dar şi o oboseală accentuată. În evoluţie, poate apărea o erupție pe piele şi în alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiacă şi neurologică.

În formă avansată, în stadiul 3, evoluția este cronică, apărând leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulației, simptome neuro-psihice că parestezii, amorțeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul fetei, tulburări marcate de concentrare şi memorie, obosela cronica extremă, şi, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afectează calitatea vieții. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

Cum previi contactul cu căpușele?

„De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne aşezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşa”, spune dr. Virgil Musta.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o infecție bacteriană cauzată de căpuşe. Urticaria, dureri musculare şi oboseala se numără între simptomele care apar de obicei la 3 săptămâni după ciupitură. Boala nu este transmisibilă. Cei mai mulți dintre oamenii care urmează un tratament de trei săptămâni cu antibiotic îşi revin complet, dar în cazul unora simptomele apar pe parcursul mai multor ani. Nu există un tratament prestabilit.