Fiecare dintre noi, începând de la vârste fragede, merge la policlinică și face regulat analize. În particular, analiza sângelui. Rezultatele acesteia ajută medicul să pună diagnosticul corect și să prescrie un tratament. Însă există o serie de factori care pot compromite rezultatele analizelor și, pentru a evita erorile, fiecare dintre noi trebuie să îi cunoască.

Cum ar trebui o femeie să se pregătească corect pentru analiza de sânge?

Consumul de alimente

Este interzis să mâncați înainte de recoltarea sângelui pentru analize. Important: interzis înseamnă interzis. Nu aveți voie să mâncați nimic. Nici măcar un măr. Nici o ciocolățică. Orice aliment poate influența asupra nivelului de glucoză și leucocite, precum și asupra nivelului de hormoni. Apropo, dacă nu ați mâncat timp îndelungat (peste 48 de ore pentru un om sănătos), analizele pot arăta o creștere a bilirubinei în sânge. Dacă însă sunteți însărcinată și trebuie să faceți o analiză de sânge, luați cu dumneavoastră niște mici gustări (alune, o tartină, o banană) pentru a vă întări forțele, de altfel ați putea pierde cunoștința. 

Administrarea medicamentelor

Probabil că toate femeile știu despre consecințele administrării aspirinei în timpul menstruației. Da, aspirina influențează asupra coagulabilității sângelui, reducând-o. Pe lângă aspirină, există și alte medicamente capabile să afecteze serios rezultatele analizelor dumneavoastră. Încercați să nu luați medicamente înainte de analize sau informați medicul dacă ați administrat ceva. O atenție deosebită trebuie acordată antibioticelor, care pot masca prezența unui proces inflamator, precum și preparatelor diuretice și analgezice, care pot afecta nivelul de glucoză și concentrația de microelemente în sânge. Nu uitați însă nici de alte medicamente, oricât de inofensive vă par ele. 

Obiceiurile dăunătoare

În acest caz vom vorbi despre alcool și țigări. Băuturile alcoolice trebuie evitate cu câteva zile înainte de analize. Alcoolul influențează asupra multor indicatori, așa ca nivelul de acid uric, bilirubină, amoniac și altele. În schimb țigara de dimineață poate modifica concentrația de adrenalină, acizi grași liberi și mulți alți indicatori. Fumătorii înrăiți trebuie să informeze obligatoriu medicul despre acest obicei, este posibil ca analizele lor să indice un nivel crescut al leucocitelor, precum și al unor enzime. 

Timpul zilei

Spre amiază sau în decursul zilei unii parametri ai sângelui de obicei se reduc, iar spre seară, din contra, cresc. Este bine să întrebați medicul când este mai bine să faceți analiza prescrisă. De regulă, timpul optim pentru analizele de sânge este dimineața.

Cum ar trebui o femeie să se pregătească corect pentru analiza de sânge?

Preparatele contraceptive

Și administrarea contraceptivelor poate compromite analizele de sânge la hormoni. Aceste preparate au capacitatea de a schimba concentrația hormonului prolactină, care răspunde pentru regularitatea ciclului menstrual și pentru sarcină. Pilulele pot influența și asupra nivelului de iod și magneziu în sânge. 

Faza ciclului menstrual

Dacă vreți să faceți o analiză a sângelui pentru hormoni, medicul vă va indica obligatoriu în ce zile ale ciclului trebuie să o faceți. Nivelul unor hormoni se schimbă în decursul ciclului menstrual, de aceea nerespectarea acestei cerințe va conduce la rezultate false. Gândiți-vă, poate că visul dumneavoastră despre un copilaș-odoraș nu s-a realizat până acum pentru că ați făcut analizele în alte zile decât trebuia?

Cafeaua

După cum am mai spus, majoritatea analizelor trebuie făcute pe stomacul gol. Cafeaua este o băutură prea „agresivă” pentru organismul nostru, ea poate reduce artificial conținutul de glucoză și magneziu în sânge, majorând concomitent o serie de alți indicatori. Chiar dacă nu puteți „funcționa” fără o cafea dimineața, găsiți puteri să mergeți la analize înainte de a vă bea cafeaua.

Cina

În seara dinaintea analizelor trebuie să renunțați la produsele grase și greu de digerat. O cină copioasă poate modifica conținutul de lipide, colesterol și trigliceride. La fel ca talia și șoldurile dumneavoastră! De aceea optați pentru o cină ușoară, dietetică, la o oră devreme. Organismul vă va fi recunoscător pentru analizele exacte și pentru greutatea arătată de cântar. 

Cum ar trebui o femeie să se pregătească corect pentru analiza de sânge?

Eforturile fizice

Antrenamentele intensive înainte de analize pot modifica practic toți indicatorii, chiar și pe cei de bază. De aceea nu trebuie să alergați la laborator imediat după antrenament, cu respirația tăiată. Organismul trebuie să fie odihnit și liniștit. Apropo, băile fierbinți și sauna sunt și ele periculoase din punctul de vedere al influenței asupra rezultatelor analizelor. Procedurile termice pot afecta nivelul de leucocite în sânge, iar acesta este unul dintre indicatorii principali ai compoziției sângelui.

Fiți mereu sănătoase, iar medicii, la citirea rezultatelor analizei de sânge, să exclame: „O! Vă putem trimite chiar și cosmos cu astfel de rezultate!”

Sursa