Doctorul Mihnea Ioan Nicolescu a publicat pe pagina sa de Facebook o explicație simplă şi foarte uşor de înțeles de către oricine a termenului „asimptomatic”. În contextul pandemiei de coronavirus şi al numeroaselor cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dar asimptomatice, considerăm important ca acest termen, „asimptomatic”, să fie cât mai bine înțeles atât de pacienți, cât şi de persoanele care în continuare cred că acest virus nu este periculos sau, mai rău, că nu ar exista. 

De asemenea, reamintim importanța purtării măştii de protecție în spațiile închise (masca să acopere gura şi nasul), spălatului frecvent pe mâini, evitării mulțimilor şi a distanței fizice! 

Asimptomatic NU înseamnă sănătos!

„ Asimptomatic = fără simptom CLINIC, adică fără o manifestare vizibilă/perceptibilă a prezenței unei boli. NU ÎNSEAMNĂ SĂNĂTOS, întrucât prezența virusului (SARS-CoV-2 în speța de față) deja a stabilit statutul de purtător, de pozitiv. Deci vorbim de o persoană BOLNAVĂ, confirmată şi cu o evoluție imprevizibilă, fiind vorba de o boală nouă, incomplet studiată.

Analogie (comparație):

Un şofer cu maşina cu frânele defecte ştie că nu-i merg frânele (pentru că la service i s-a făcut diagnoza şi s-a confirmat obiectiv acest lucru). Ceilalți participanți la trafic nu ştiu acest lucru pentru că văd doar o altă maşină în trafic.

Dacă stă cu maşina în garaj (izolare), sigur nu face accident (nu infectează pe nimeni).

Dacă iese, dar merge încet (poartă mască), poate face accident sau nu, că poate nu e trafic.

Dacă merge normal (libertatea lui de a conduce, întrucât are permis de conducere), sunt şanse foarte mari să facă un accident cu pagube materiale (alți şoferi care trebuie să ajungă în service/spital) sau umane (sare un copil în fața maşinii fără frâne/categoriile la risc)...

Asta apropo de drepturile unei persoane confirmate pozitiv cu o boală transmisibilă de a nu fi internată şi de a i se respecta libertatea de mişcare.

Libertatea ta se termină unde începe libertatea altora. Punct. Nenegociabil”, a explicat medicul.