Ministerul Sănătății a modificat Protocolul provizoriu COVID-19 în conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, au fost lansate noile prevederi de depistare și tratare a bolnavilor de COVID-19 în cazul copiilor și femeilor însărcinate.
Protocolul provizoriu COVID-19 include noi reguli cu privire la testare, internare, tratament, externare și reabilitare post COVID-19. Schimbările îi vizează pe bolnavii asimptomatici, cei cu forme ușoare și medii ale bolii, copiii mai mari de 7 ani și pacienții non-covid care necesită spitalizare. De asemenea, din protocol au fost excluse preparatele care s-au dovedit a fi ineficiente în combaterea infecției.
O schimbare importantă ține de tratamentul copiilor de până la 7 ani, precum și a celor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.
"Prevederile protocolului stabilesc că un criteriu important de externare a copiilor până la vârsta de 7 ani, care se tratează în spitale, este testarea obligatorie la COVID. Externarea din spital are loc doar în cazul în care rezultatul este negativ. Copiii de la 7 la 18 ani pot urma tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, cu excepția cazurilor când copiii au anumite maladii cronice ce reprezintă risc de agravare a stării de sănătate. Este vorba despre problemele cardiovasculare, diabet zaharat, oncologie, hepatite, boli cornice pulmonare – tot ce poate prezenta un risc de agravare este o indicație certă pentru internarea acestor copii", a explicat Tatiana Zatîc, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, Urgente și Comunitare.
Potrivit ei, Protocolul mai prevede și modificări în tratamentul femeilor însărcinate. Astfel, dacă gravida dezvoltă o formă ușoară a infecției de coronavirus aceasta urmează tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. În cazul în care femeia suferă de unele patologii cronice, aceasta este internată obligatoriu la spital.