Un grup de oameni de știință din întreaga lume consideră că există un număr tot mai mare de dovezi conform cărora COVID-19 poate provoca diabet la unii pacienți, informează The Guardian. Profesorul Francesco Rubino, de la King’s College Londra, conduce o investigație a unei posibile legături între cele două boli.

După ce au văzut o creștere atât a diabetului de tip 1, cât și a celui de tip 2 la persoanele care au fost infectate cu coronavirus, unii medici chiar iau în calcul posibilitatea ca virusul să inducă o formă complet nouă de diabet.

Rubino și colegii săi au primit rapoarte de la peste 350 de medici care suspectează că au întâlnit unul sau mai multe cazuri de diabet indus de COVID-19.

″În ultimele câteva luni, am întâlnit mai multe cazuri de pacienți care au dezvoltat fie diabet în timpul experienței Covid-19, fie la scurt timp după aceea. Începem să credem că legătura este probabil adevărată. Am spus că merită să începem o investigație, deoarece această problemă - având în vedere dimensiunea pandemiei - ar putea fi semnificativă”, a afirmat Rubino.

Pacienții cu diabet preexistent prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu complicații grave din cauza Covid-19.

″În opinia mea, nu există nicio îndoială. Covid-19 este cu siguranță o cauză a noului diabet”, a declarat Paul Zimmet, profesor la Universitatea Monash din Australia.