Deși pe ambalajul jucăriilor Lego este indicată vârsta de la care copilul ar putea să construiască tot ce-i place lui mai mult, nimeni nu este asigurat că cel mic va vrea să ”încerce la gust” o piesă, fără să-și dea seama că nu face bine. Este absolut necesar să-i repeți copilului de câte ori va fi nevoie că piesele Lego nu trebuie înghițite sau folosite în altă parte decât ceea ce este indicat în instrucțiunile de utilizare. Dacă totuși se întâmplă nenorocirea, află în cele ce urmează ce poți face ca să rezolvi cumva problema.
Medicii pediatri din Marea Britanie au făcut niște cercetări ca să afle ce se întâmplă în organismul copilului după ce ingerează o piesă Lego de mici dimensiuni și, mai ales, în cât timp se elimină acest obiect din organism.
Participanții la acest studiu nu au fost copii, însă rezultatele sunt relevante pentru toate vârstele. Este vorba despre șase adulți pediatri – trei bărbați și trei femei, cu vârste între 27-45 de ani, care au înghițit de bună voie și nesiliți de nimeni, câte o piesă mică Lego. Misiunea lor după aceea era să monitorizeze scaunul, pentru a găsi într-un final piesa înghițită anterior.
Prin urmare, cercetătorii au stabilit că, în medie, după o zi și jumătate, o piesă Lego de dimensiuni mici poate fi eliminată de organism. Doar unul dintre cei șase participanți la studiu nu a găsit piesa Lego înghițită.
Oamenii de știință avertizează să nu repetați această acțiune în condiții casnice!
În concluzie, cercetătorii afirmă că o piesa Lego de mici dimensiuni ar putea rămâne în organismul copilului de la o zi până la 3 zile, fără complicații și pericol pentru sănătate. S-ar putea ca, în cazul copiilor, piesa Lego să se elimine mult mai repede decât în cazul adulților. Situația însă este diferită dacă piesa Lego are o dimensiune mai mare și copilul acuză dureri. Recomandarea ar fi să mergeți la urgențe, ca să vă asigurați că sănătatea micuțului nu este în pericol.
S-ar putea ca medicii să vă recomande să așteptați 1-3 zile până piesa Lego se va elimina în mod natural. În cazul în care copilul prezintă alte simptome alarmante, cum ar fi voma, durerile de cap sau chiar febra, medicul pediatru ar putea recurge la o altă tactică de rezolvare a problemei.