Se știe bine deja că clitorisul este una dintre cele mai erogene zone din corpul unei femei. Zeci de ani s-a crezut că e singurul organ destinat plăcerii. Dar nu este așa! Clitorisul are o altă funcție foarte importantă – este vital pentru reproducere, spun oamenii de știință.

Rezultatele unei cercetări publicate în Clinical Anatomy săptămâna aceasta spun că stimularea declanșează un val reacții, de la creier la aparatul genital feminin. Autorul principal al studiului, Roy J. Levin, de la Universitatea din Sheffield, a spus că modificările includ fluxul de sânge vaginal crescut, lubrifiere și creșterea temperaturii vaginale.

Luate împreună, aceste reacții sunt „de o importanță majoră în procesul de reproducere”, scrie Levin.

Stimulând clitorisul, colul uterin își schimbă poziția 

Astfel, împiedică sperma să ajungă prea repede în uter, crescând probabilitatea de a fertiliza un ovul.

Iar concluziile nu sunt importante doar pentru orgasmul feminin. Ele ar trebui să pună capăt unei practici care încalcă drepturile omului, adică clitoridectomia sau circumcizia feminină, care a afectat mai mult de 200 de milioane de fete și femei în viață în 30 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Mutilarea genitală a femeilor este una dintre cele mai serioase încălcări ale drepturilor femeilor

Consistă în îndepărtarea parțială sau completă a organelor genitale feminine externe. Cel mai adesea se efectuează la fete cu vârste cuprinse între cinci și opt ani, de obicei în condiții de igienă redusă.

Mutilarea genitală a femeilor este încă efectuată în unele țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, dar fetele tinere din unele familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în UE, unde mutilarea genitală a femeilor este considerată infracțiune. De fapt, aproximativ 500.000 de femei din Europa au fost deja mutilate, în timp ce alte 180.000 de femei și fete sunt expuse riscului de a fi supuse acestei practici în fiecare an.

„Cultura, obiceiurile, religia, tradiția sau așa-numita onoare nu pot fi o justificare a actelor de violență împotriva femeilor”, a declarat Vilija Blinkevičiūtė, președinta comisiei parlamentare pentru drepturile femeii.