Potrivit medicilor urologi, prima recomandare în caz de cistită este diagnosticul corect și stabilirea tratamentului de bază. Pe lângă asta, mai poți folosi și remediile naturiste, care vor grăbi procesul de vindecare. Pentru început este necesar să consumi minimum 2 litri de lichide pe zi, care să îndepărteze bacteriile ajunse până în uretră. În continuare îți prezentăm cinci remedii naturiste cu efecte antiiflamatorii şi antibacteriene, care ajută la ameliorarea simptomelor cistitei.

Ceaiul de soc, de patru ori pe zi

Este unul dintre leacurile eficiente împotriva infecțiilor urinare pentru că socul măreşte dieureza, adică volumul de urină secretat de rinichi, curățând în acest fel bacteriile de la nivelul uretrei şi vezicii urinare. Într-o cană, pui două lingurițe de plantă uscată şi mărunțită peste care torni apă fierbinte. Laşi la infuzat 5-10 minute şi urmezi cura cel puțin 20 de zile. Când ceaiul este rece, îl poți îndulci cu miere. Ai rezultate foarte bune dacă bei zilnic 4 căni de ceai de soc pe zi.

Tinctură de merişor pentru 10 zile

Substanța specială pe care o conține merişorul, utilă împotriva infecțiilor urinare este arbutina. La nivelul vezicii urinare ea are efecte antibacteriene, de aceea extractele standardizate de arbutină sunt prezente în multe preparate farmaceutice destinate combaterii infecțiilor urinare. Tinctura de merişor se prepară din 20 de linguri de fructe uscate. Acestea se macină şi se amestecă într-un vas ceramic cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Preparatul se lasă la măcerat 2 săptămâni, în sticle închise la culoare, după care se filtrează şi se păstrează la frigider.

De asemnea, util este şi decoctul de merişor, pentru care ai nevoie de o linguriță de frunze şi 250 ml de apă rece. Se pune amestecul la fiert, apoi se strecoară şi se bea decoctul călduț.

Ghimpele are efect diuretic

Decoctul de ghimpe se ia în cure de aproximativ 3 luni, câte 2 căni în fiecare zi. Se obține dintr-o linguriță de plantă peste care se toarnă o cană cu apă fiartă şi răcită. Decoctul astfel obținut se bea cu o jumătate de oră înainte de masă.

Ceaiul de mătase de porumb vitaminizează

Similar altor ceaiuri care ajută la stimularea diurezei, ceaiul de mătase de porumb contribuie la eliminarea bacteriilor prin creşterea volumului de urină şi „spălarea” lor din organism. Trebuie să ştii că mătasea de porumb aduce şi un plus de vitamine organismului, vitaminele C, B6, E şi elemente precum potasiu şi săruri de calciu, de ajutor în afecțiuni precum litiaza renală. Infuzia o prepari din 250 ml de apă şi o linguriță de plantă.

Afinele ucid bacteriile

Infuzia de afine este un remediu natural, bun la gust cu efect antimicrobian. Se prepară din 250 ml de apă şi 20 g de frunze de afin: apa fiartă se toarnă peste frunze, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni infuzie pe zi, înaintea fiecărei mese principale. Tratamentul trebuie urmat cel puțin trei săptămâni.