Cu părere de rău, statisticile arată că majoritatea părinților se adresează la medici cu copiii lor doar când aceștia se îmbolnăvesc sau au o urgență. Este important să se facă și analizele uzuale, pentru a preveni anumite probleme de sănătate. Totodată, prin discuția cu medicul pediatru sau de familie, părinții află diverse date importante despre sănătatea și dezvoltarea copilului lor, chiar dacă vorbim de lucruri de bază, de la greutate, înălțime, până la valori identificate prin analize de sânge și pot interveni prompt, dacă este cazul. Vezi în continuare lista cu cele mai importante analize de rutină pe care ar trebui să le facă cei mici la anumite vârste
Hemoleucograma și analize de sânge
Sunt indicate a fi efectuate anual. La vârstele mici copilului i se prelevează sânge din deget sau călcâi, la nou-născut, mai apoi când e mai măricel, din vena de la plica cotului. În afara hemoleucogramei complete este indicat să îi mai evaluați micuțului transaminazele, colesterolul, calcemia, glicemia, fibrinogenul și să îi faceți sumarul de urină și examenul coprologic. Ideal ar fi să efectuați și un exudat nazal și faringian, mai ales dacă aveți un copil care răcește des și face amigdalite.
Colesterolul crescut nu reprezintă obligatoriu un risc de afectuni cardiovasculare, precum la aduti, ci el poate fi prezent în cantități ușor crescute la copil și se corectează rapid prin modificările dietei. Însă cu această ocazie se poate depista dislipidemia genetică, când valorile sunt foarte mari – chiar duble.
Pentru un tablou corect se pot analiza și alte valori ale lipidelor, mai ales dacă copilul este obez sau supraponderal și are o alimentație greșită, bogată în grăsimi, dulciuri și fast-food, întrucât instalarea aterosclerozei începe încă de la patru ani.
Tensiunea arterială
Tensiunea arterială la copii trebuie urmărită începând de la 5 ani. Dacă se suspectează a fi crescută sau există riscuri, se poate lua tensiunea copilului și la vârste mai mici.
Controlul dentar
Încă din timpul dentiției de lapte copilul trebuie dus la stomatolog care va evalua dezvoltarea dentiției copilului, eventuale carii, infecții, probleme la nivelul gingiei sau mucoasei orale. Este un bun prilej pentru “sigilarea” dinților dacă există predispoziția către carii, sau evaluarea oportunității de purtare a unor aparate dentare sau tehnici speciale de ortodonție, astfel încât copilul să ajungă la maturitate cu o dantură sănătoasă și aliniată, precum și o mușcătură corectă.
Între 13 și 18 ani
Se face atât pentru fetițe cât și pentru băietei un prim consult al zonelor genitale, pentru fete la un ginecolog, la băieți la urolog. Se evaluează dezvoltarea organelor genitale și se monitorizează în timp prin consult anual. De asemenea se informează adolescenții cu privire la viață sexuală, igiena sexuală, bolile cu transmitere sexuală. Fetițele pot face și ecografie abdominala joasă pentru a li se investiga ovarele, trompele uterine. Se poate face chiar o ecografie abdominală completă atât la fetițe cât și la băietei, pentru investigarea tuturor organelor abdominale.
Evaluarea ortopedică și a coloanei vertebrale
Copiii pot suferi de deviații ale coloanei sau probleme ortopedice diverse, pe care părinții nu le observă neapărat. Primele manifestări ale acestor afecțiuni cum ar fi scolioza apar în general în această perioadă de vârstă, de aceea depistându-le în faza incipientă pot fi tratate cu succes.