Cancerul de col uterin este o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin.
Cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer în sistemul reproductiv al femeii. De cele mai dese ori se îmbolnăvesc femeile cu vârsta 35 – 55 de ani, însă, la ora actuală, se atestă o creștere a numărului de cazuri printre femeile tinere, de 25-30 de ani.
Nenumăratele studii indică o legătură între dezvoltarea afecțiunii și stilul de viață al femeii. În legătură cu acest fapt, se evidențiază următorii factori de risc:
- Debutul prematur al vieții sexuale (până la 16 ani);
- Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali (mai mult de 2−3 pe an) și actul sexual neprotejat;
- Fumatul;
- Infectarea cu papilomavirus uman (HPV).
Cele mai periculoase, în raport cu dezvoltarea cancerului de col uterin, sunt serotipurile 16 și 18 de HPV, ele au activitate oncogenă ridicată. Infectarea cu HPV are loc în timpul actului sexual (75%), în 90 la sută din cazuri, virusul este nimicit de sistemul imunitar, însă, dacă virusul reușește să reziste în fața sistemului imunitar al femeii, boala se dezvoltă persistent și acest fenomen este însoțit de schimbări în epiteliul colului uterin. Cele mai vulnerabile sunt femeile cu boli inflamatorii cronice de lungă durată a organelor genitale (eroziune, polipi de col uterin).
Patogeneza cancerului de col uterin este o încălcare a mecanismelor de apoptoză, adică moartea celulara programata (perturbat ciclul normal de viață a celulelor) din cauza mutațiilor apărute în aparat genetic provocate de HPV. Totodată, celulele afectate nu mor, ci începe să se divizeze incontrolabil, care produc aceleași celule mutante.
Acest proces este de lungă durată și la etapă incipientă, boala decurge fără simptome. Se remarcă câteva simptome nespecifice cum ar fi: apariția eliminărilor sângeroase și durere în timpul actului sexual sau după, schimbarea caracterului și duratei menstruației, apariția eliminărilor de culoare roșie după menopauză.
Toate aceste simptome trebuie să pună în gardă medicul specialist care urmează să facă toate investigațiile de rigoare pentru a exclude o eventuală problemă oncologică!
Examinările obligatorii includ:
- analiza generală și biochimică a sângelui;
- prelevarea de probe asupra florei;
- PCR pentru depistarea infecțiilor genitale;
- colposcopia extinsă și analiza de frotiuri pentru citologie;
- ultrasonografia organelor genitale.
Dacă după obținerea tuturor rezultatelor apare bănuiala asupra prezenței celulelor atipice, se face colposcopie cu biopsie. În baza rezultatului acesteia poate fi stabilit diagnosticul definitiv și determinată tactica de tratament.