mamaplus

În ce situații este indicat să scazi febra copilului cu ajutorul unui burete cu apa călduță?

-
//
12.10.2021

În general, febra nu trebuie tratată cu medicamente, cu excepția cazului în care copilul se simte foarte rău sau are antecedente de convulsii febrile. Febra poate fi importantă, ajutând organismul să lupte cu infecția. De cele mai multe ori, cea mai simplă metodă ca copilul să se simtă mai bine în caz de febră este administrarea perorală a medicamentelor, așa ca Ibuprofenul, spre exemplu. Totuși, uneori, această metodă poate fi combinată cu spălări reci cu buretele sau folosind doar prosopul umed.

E mai bine să folosiți metoda băii dacă se cunoaște că copilul manifestă reacții alergice la preparate antipiretice (n.r. medicamente care scad temperatura înaltă) sau, mai rar, nu le suportă. Metoda combinată cu comprese umede, umeziri cu buretele și Ibuprofen e mai indicată în cazurile în care:

  • Copilul simte disconfort, stare de rău, din cauza temperaturii înalte
  • Are vomă și medicamentul nu se reține în organism

Așadar, ca să ștergeți copilul cu buretele, așezați-l într-o cadă obișnuită, dar turnați foarte puțină apă, de câteva degete. Temperatura apei trebuie să fie de circa 32,2 C. Dacă nu aveți un termometru pentru apă, încercați temperatura cu partea internă a palmei sau cu încheietura (articulația) mânii. Apa trebuie să fie ușor călduță. Evitați să folosiți apă rece. Acest lucru poate provoca tremur, ceea ce mărește temperatura corpului. Dacă copilul începe să tremure, aceasta înseamnă că apa este prea rece și micuțul trebuie scos din cadă.

În timpul procedurii copilul trebuie să stea așezat

Aceasta este o poziție mult mai comodă decât culcat. Apoi, folosiți un prosop curat sau un burete. Îmbibați în apă și umeziți corpul și membrele copilului. Apa se va evapora și va răci corpul. În acest timp, în cameră trebuie să fie temperatura constantă de 23,5- 24 C. Continuați procedura până observați că febra începe să scadă.

Important: Nu adăugați în apă alcool. Acesta se poate îmbiba în piele sau poate fi inhalat, ceea ce poate duce la probleme serioase, până la comă.

De obicei, procedurile cu apă scad febra cu 1-2C timp de 30-40 de minute. Totuși, dacă copilul refuză și îi este neplăcut, opriți-vă și lăsați-l pur și simplu să se joace în apă. Dacă și faptul că stă în apă îl nemulțumește, totuși e mai bine să fie scos din cadă chiar dacă încă nu este un rezultat.