Chiar dacă pastilele contraceptive reprezintă o metodă sigură de prevenire a unei sarcini nedorite, femeile ar trebui să fie conștiente de faptul că aceste preparate au și contraindicații. Având în vedere riscurile administrării lor fară recomandarea medicului, este bine să știi dacă te numeri printre persoanele care nu pot lua astfel de pastile.

În concentrații diferite, în funcție de fiecare produs în parte, pastilele au în compoziție estrogen și progesteron, hormoni naturali din corpul feminini. Deși un număr mare de femei pot apela la tratamentul cu contraceptive orale, există situații când administrarea lor, fără indicația medicului ginecolog, poate dăuna sănătății.

Femei care suferă de boli de sânge

Anticoncepționalele nu sunt recomandate femeilor care au antecedente de tromboza vasculară (tendința sângelui de a se coagula mai rapid), întrucât pastilele cresc riscul de apariție a formării cheagurilor de sânge (cunoscute sub denumirea de trombi). Administrarea pilulelor în aceste cazuri face ca riscul de apariție a accidentului vascular cerebral, a trombozei venoase profunde, a infarctului miocardic și a embolismului pulmonar să fie mai ridicat.

Interzise pacientelor cu boli hepatice

Femeilor care suferă de afecțiuni hepatice grave, tulburări metabolice sau boli renale nu le este indicat tratamentul cu anticoncepționale. Ca în cazul oricărui alt medicament, substanțele conținute de aceste pastile se sintetizează în ficat, ceea ce poate duce la apariția bolilor hepatice sau agravarea problemelor de sănătate deja existente. De exemplu în cazul afecțiunilor ficatului, pilulele orale pot modifica valorile enzimelor hepatice, factor ce predispune la tumori canceroase (atât benigne, cât și maligne).

Fumul și contraceptivele orale nu se potrivesc deloc

Din categoria femeilor cărora le este contraindicat tratamentul cu anticoncepționale fac parte și cele care fumează. Aceste viciu creste oricum riscul de apariție a accidentelor vasculare și a celor arteriale, așa că administrarea în paralel a acestui tip de contraceptive nu face altceva decât să favorizeze și mai mult bolile de inimă. Lucrurile sunt similare și în cazul femeilor care fumează și au peste 35 de ani. Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că nicotina în combinație cu pilula contraceptivă poate duce la dezvoltarea aterosclerozei (boală care rigidizează vasele de sânge), respectiv a infarctului miocardic.