La primele semne de răceală, noi, adulții, suntem obișnuiți să fugim la farmacii după medicamente, pentru a scăpa de simptomele neplăcute. Însă atunci când răcește copilul, părinții, de regulă, își pierd cumpătul. Intrând în panică, noi nu putem ajuta copilul, de aceea este foarte important în astfel de situații să ne păstrăm calmul. Răcelile nu sunt atât de periculoase, de aceea nu trebuie să „îndopăm” copilul cu medicamente pentru adulți, să îl învelim cu zeci de pături și să închidem ermetic toate geamurile. Regimul la pat este necesar, desigur, însă doar atunci când micuțul prezintă febră înaltă. În celelalte cazuri, ne vin în ajutor câteva metode simple și verificate de-a lungul anilor.

Ce să facem la primele semne de răceală la copil?

Succesivitatea acțiunilor

Primul lucru pe care trebuie să îl facă părinții la primele semne de răceală la copil este să cheme medicul pediatru. Până ajunge medicul, puteți încerca să reduceți influența unor simptome dăunătoare. Dacă micuțul nu are încă febră, dar îi curge nasul, puteți încerca să îi ușurați respirația cu ajutorul unei băițe fierbinți la picioare. Turnați într-un lighean apă fierbinte, adăugați 1 linguriță de praf de muștar și lăsați copilul să țină picioarele în apă timp de 10 minute. După baie, ștergeți bine picioarele și încălțați în ciorapi de lână. Nu este bine să îmbrăcați prea gros copilul sau să îl înveliți cu multe pături. Este important doar ca picioarele să fie ținute la cald. 

Dacă micuțul nu a învățat încă să își sufle nasul, puteți curăța căile nazale cu apă sărată. Dizolvați într-un pahar de apă caldă fiartă 1 linguriță de sare de mare și, cu ajutorul unei pipete, prelucrați pe rând cavităţile nazale. Aveți grijă ca micuțul să nu aplece capul pe spate, pentru ca apa să nu ajungă mai departe de cavitatea nazală.

Unul dintre cele mai frecvente simptome de răceală la copii este tusea. La etapa incipientă tusea uscată poate fi ușurată prin inhalații cu abur. Dacă nu aveți un inhalator, puteți folosi o lampă aromatică. Picurați pe aceasta câteva picături de ulei esențial de eucalipt și puneți dispozitivul în camera în care se află copilul.

Copilul are roșu în gât? El se plânge de dureri în gât, iar glasul îi este răgușit? Pregătiți urgent o infuzie din frunze de salvie sau mușețel și puneți micuțul să își clătească gâtul. Nu este problemă dacă acesta înghite puțină soluție – ea nu poate dăuna în nici un fel sănătății copilului.

Un alt remediu eficient pentru durerile în gât: turnați un pahar de apă clocotindă peste 1 lingură de amestec din plantele menționate și infuzați în termos timp de 30 de minute, strecurați, răciți și utilizați conform destinației. Toate celelalte manipulări vor fi efectuate după consultația medicului.

Ce să facem la primele semne de răceală la copil?

Ce nu putem face în caz de răceală la copii?

✔ În primul rând, trebuie să învățăm să luptăm corect împotriva temperaturii. Pediatrii ne sfătuiesc să nu încercăm să o coborâm atâta timp cât ea nu se ridică mai sus de 38 de grade. Lăsați sistemul imunitar al copilului să lupte singur cu răceala.

✔ În al doilea rând, nu încercați să scădeți temperatura cu aspirină. Dacă micuțul „arde”, administrați antipiretice speciale pentru copii, prescrise de medic, ținând cont de vârsta copilului.

✔ În al treilea rând, uitați de antibiotice! De regulă, aceste preparate medicamentoase sunt inutile în caz de răceală, pentru că luptă împotriva bacteriilor, și nu a infecțiilor virale. Pediatrii prescriu antibiotice doar în cazul în care copilul a dezvoltat o infecție bacteriană pe fundalul bolii respiratorii acute.

✔ În al patrulea rând, încercând să luptați împotriva guturaiului, nu exagerați cu preparatele vasoconstrictoare. Utilizarea îndelungată a picăturilor pentru nas poate afecta mucoasa.

✔ În al cincilea rând, tusea va fi tratată doar după un examen medical. Tusea este o reacție a organismului care permite eliminarea virușilor și bacteriilor din organism pe cale naturală, odată cu sputa. De aceea trebuie să ajutați copilul să tușească productiv, și nu să blocați tusea prin diverse medicamente.

✔ Și, în final, pentru ca micuțul să scape cât mai repede de infecția virală, nu îl închideți între „patru pereți”. O umiditate suficientă și aerul curat în încăpere sunt condiții obligatorii la tratamentul răcelilor la copii. Puteți ieși și la o plimbare, dacă micuțul nu are febră. Acest lucru nu îi va dăuna deloc.

Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să scăpați rapid de răceala celor mici. Iar nouă nu ne rămâne decât să vă urăm însănătoșire grabnică!

Ce să facem la primele semne de răceală la copil?

Sursa