Potrivit celor mai recente statistici, în țara noastră aproape în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin. În ciuda faptului că se fac diverse campanii de informare care atenționează asupra riscului la care se expun femeile dacă nu fac în mod regulat testul citologic, situația rămâne a fi alarmantă. Medicii spun că aproape toate cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite dacă femeile nu vor amâna vizita la medicul ginecolog.

În general, se recomandă începerea examinării citologice la vârsta de 21 ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, cu evaluarea anuală în cazul examinării convenționale și la 2 ani pentru citologia în mediu lichid. După vârsta de 30 ani și după 3 examinări negative anterioare, examinarea poate fi repetată o dată la 2-3 ani. Screening-ul poate înceta la vârsta de 70 ani. În Republica Moldova screeningul poate fi făcut gratuit, indiferent dacă aveți sau nu poliță de asigurare medicală.

Rezultatul poate fi normal (nu există celule anormale, modificate), ușor modificat, poate dezvălui existența unei inflamații/infecții sau a unor anomalii. În cel din urmă caz, anomaliile pot viza prezența unor modificări precanceroase sau canceroase și este absolut necesar să mergi de urgență la medicul ginecolog.

De cele mai multe ori, rezultatul testului PAP va fi NILM. Mai exact, 9 din 10 femei vor obține acest rezultat în urma testului.

Ce înseamnă rezultatul negativ?

Înseamnă că testul nu a depistat celule anormale și este Negativ pentru Leziuni Intraepiteliale sau Maligne (NILM). Cu alte cuvinte, sunteți în afara pericolului.

Riscul de apariție a cancerului de col uterin în acest caz este foarte scăzut și se recomandă să continuați să faceți PAP testul o dată la 3 ani, sub formă de test de rutină.

De asemenea, testul Babeș-Papanicolau poate da rezultate fals-negative/pozitive (în aproximativ 10% dintre cazuri). În asemenea situații, interpretarea testului Papanicolau nu este posibilă din cauza unor factori precum numărul prea mic sau prea mare de celule recoltate, o infecție care „blochează” accesul la eventualele celule-problemă sau efectuarea prealabilă a anumitor proceduri, de tipul dușurilor vaginale. Prin urmare, va fi nevoie de un test repetat.