Sănătatea picioarelor ne dezvăluie, practic, toate problemele generale de sănătate cu care ne confruntăm. Aceasta nu este o formă propriu-zisă de diagnosticare, însă, analizînd aspectul general al tălpilor, al gambelor și senzațiile proprii, putem ușor descoperi unele boli ascunse. Iar aceasta reprezintă un motiv serios de a merge la medic.
Zona inimii și a rinichilor
Să începem de la tălpi ca atare. Talpa reprezintă diferite zone reflexogene, aflate în legătură directă cu un anumit organ intern. Ați observat că, dacă te uzi la picioare, neapărat vei face guturai, vei tuși sau te va durea gîtul? Răcirea zonei reflexogene care răspunde de starea urechii interioare, a gîtului și a bronhiilor (degetele de la picioare) favorizează apariția răcelilor.
Masați degetele picioarelor, călcîile – e posibil ca la presiune unele puncte reflexogene să devină dureroase. Uneori senzațiile neplăcute apar pe neașteptate – de exemplu în timpul mersului. În aceste cazuri zona care te doare reflectă o disfuncție a organului corespunzător.
Pe pernuța piciorului stîng se găsește zona inimii și, deseori, se întîmplă ca înaintea unui atac de cord cu cîteva zile să apară dureri în această zonă, iar persoana poate începe să șchiopăteze. În aceeași zonă pe piciorul drept se găsește zona ficatului –durerea care apare la atingerea acestei zone denotă dereglarea funcției ficatului.
Arcada ambelor tălpi reflectă zona rinichilor, glandelor suprarenale și a stomacului. Punctele active legate de ochi și vedere se află sub degetul al doilea și al treilea. Călcîiele sînt legate de zona lombară și organele genitale. La femei, în mijlocul tălpii se află zona ovarelor și a apendicelui, iar dacă te doare cînd calci pe aceste zone, trebuie să mergeți la ginecolog. Osul arcadei inferioare a piciorului reflectă coloana vertebrală.
E adevărat că atunci cînd posezi cunoștințe solide despre zonele reflexogene, te poți înșela cu privire la starea unui organ, de aceea e bine să mergeți la un specialist.
Secretele picioarelor
Picioarele conțin și alte informații, pe lîngă cele sugerate de zonele reflexogene. De exemplu, culoarea pielii poate varia, iar cea mai mică schimbare a nuanței de roz este un indiciu de îmbolnăvire. De exemplu, culoarea mov-închis a degetelor mari e un semnal că există probleme la nivelul vaselor creierului, că există risc de tromboză și dilatare a venelor. Culoarea albastră a pielii reflectă predispunerea persoanelor la convulsii, la dilatarea vaselor. Plasa varicoasă în una din zonele reflexogene e semn că în organul corespunzător s-a produs un dezechilibru.
Înroșirea ambelor tălpi indică o surmenare generală sau unele probleme cardiace sau de articulații. Culoarea roșie-intensă a tălpilor este caracteristică persoanelor care suferă de diabet zaharat, pielea îngălbenită reliefează probleme ale vezicii urinare, pancreasului și vezicii biliare, iar pielea albă – anemie. Pielea de nuanță verde e un simptom al cancerului.
Înfierbîntarea tălpilor?
Tălpile umede și reci, transpirate semnalizează o disfuncție a glandei tiroide sau deficit de calciu, iar foarte uscate și fierbinți – hipertonie, ateroscleroză sau probleme cu termoreglarea. Picioarele uscate și reci în permanență denotă disfuncții ale sistemului cardiovascular, iar cele umede și fierbinți – despre unele procese inflamatoare în organism.
Pielea galbenă, cheratinizată
Cînd unul dintre organele interne se îmbolnăvește, pe zona reflexogenă se formează parcă niște adîncituri mici sau din contra – niște umflături sub piele, apar întărituri, bule de țesut adipos. Fiți atenți în ce zonă se manifestă, ca să aflați despre starea organului ce îi corespunde. Uneori sub degetul mare apar iritații, bătături, care nu trec ușor. Acestea semnalează o insuficiență de vitamina A și B în organism.
Dacă pielea tălpii se îngroașă și se usucă, există tulburări ale metabolismului din cauza unei afecțiuni endocrinologice. Petele galbene îngroșate indică probleme ale sistemului digestiv.
Despre edeme
Atunci cînd examinați picioarele pentru a vedea care este starea generală a organismului, atrageți atenție la glezne și la gambe. Umflarea acestora este caracteristic pentru tromboflebită. Dacă edemele care apar dimineața dispar pe parcursul zilei, după ce mergeți cîteva ore, este vorba de varicoză. Dacă se umflă și pleoapele, e vorba despre probleme cu rinichii, iar dacă burta, trebuie să examinați ficatul. Afecțiunile sistemului cardiovascular se manifestă prin umflături dinspre gleznă spre partea de jos a gambei.
Totuși, edemele nu întotdeauna semnifică apariția unor patologii. Acestea pot apărea după un tratament medicamentos, efort fizic, supraîncălzire și oboseală. Pentru a exclude vreo afecțiune, mergeți le medic și faceți niște analize, acestea niciodată nu pot fi în plus.