Febra la copil este un motiv de îngrijorare pentru părinți. Trebuie să înțelegem că atunci când vorbim despre o viroză, creșterea temperaturii corpului este considerată de specialiști o reacție normală a organismului. Pediatrul Mihai Stratulat ne spune ce trebuie să facem pentru a interveni promt și corect în tratarea febrei copilului.

Ce facem când copilul are febră? Pediatrul Mihai Stratulat combate miturile

De reținut! Febra înaltă nu este indicație pentru antibiotic!

✔ Febra crește riscul de deshidratare al copilului. Așadar, are nevoie de mai multe lichide. Recomandat este să consume APĂ la temperatura camerei.

✔ Copilul trebuie dezbrăcat și șters pe corp cu un prosop înmuiat în apă călduță, cu două grade mai rece decât temperatura corpului copilului în moment ce este febril. În timp ce apa se evaporă, se răcește suprafața corpului.

✔ Un compres puțin mai rece se pune pe cap.

✔ Preparate recomandate: paracetamol și ibuprofen. Alternăm aceste două medicamente în timpul zilei. Astfel, nu vom depăși doza zilnică recomandată a preparatelor.

De evitat!

✔ Frecțiile cu oțet, spirt sau altă substanță pe bază de alcool, întrucât poate apărea o intoxicație acută cu alcool din cauza absorbției transcutanate rapide a acestuia în sânge!

✔ Ștergerea pe corp cu un prosop înmuiat în apă foarte rece este extrem de greșită. Aceasă acțiune duce la spasmarea vaselor periferice și dilatarea vaselor interioare. Astfel, căldura se deplasează spre organe.

Ce facem când copilul are febră? Pediatrul Mihai Stratulat combate miturile

Sursa: Ask a doctor