Unul dintre principalele motive pentru care o femeie poate să întâmpine dificultăți atunci când își propune să rămână însărcinată este o afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice, cunoscut și ca Sindromul Stein-Leventhal, este cauzat de un dezichilibru hormonal și afectează una din zece femei, cu vârste între 20 și 40 de ani.

Chiar dacă de cele mai multe ori simptomele încep în anii adolescenței, această afecțiune poate să nu fie descoperită și tratată la timp, iar cu timpul să ducă la complicații grave, precum infertilitatea.  

Într-un articol pentru libertateapentrufemei.ro, dr. Claudia Elena Teodorescu a explicat ce este Sindromul ovarelor polichistice, care sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni, dar și care sunt cauzele care proavoaca apariția acestei probleme.

„Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifestă printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini în exces, iar raportul LH/FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) și FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esențial în reglarea ciclului menstrual și în evoluția normală a procesului de reproducere. În cazul SOP, eliberarea ovulelor de către ovare (ovulația) se produce mai rar decât în mod normal sau ovarele nu mai eliberează ovule (anovulație). În absența ovulației, ciclul menstrual este neregulat sau absent.”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică, doctor în științe medicale.

Care sunt cauzele SOP?
Chiar dacă încă nu se cunosc exact cauzele care provoacă apariția acestei afecțiuni, cercetătorii afirmă că există un șir de factori ce ar favoriza instalarea SOP. Aceștia ar fi: nivelul ridicat de insulină, hormonul luteinizant care stimulează ovarele să producă și testosteron pe lângă insulină, moștenirea genetică și greutatea.

Semne și simptome în sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin următoarele simptome: un numar redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp (amenoree), dureri pelviene accentuate la mentruatie, cresterea pilozitatii in zone precum față, piept, abdomen, spate, degete (hirsutism), cauzata de cresterea nivelului de hormoni masculini, dezvoltarea acneei, pielea grasa, matreața, creșterea în greutate și chiar obezitatea.

Cât de gravă este această afecțiune?
Sindromul ovarelor polichistice, netratat la timp, poate duce la infertilitate. Există însă și cazuri în care femeile afectate de acest sindrom pot rămâne însarcinate. 
De asemenea, SOP creste riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arteriala, apnee în somn, boli cardiovasculare și diabet (1 din 10 femei este diagnosticată cu diabet de tip 2 înainte de 40 de ani).

„Ecografia transvaginală este esențială în depistarea SOP. Deoarece depistează creșterea în volum a ovarelor, apariția microchisturilor (numeroase si cu diametrul sub 10mm) dispuse la periferia ovarului, absenta foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual și modificări ale țesuturilor, precum hiperplazia endometrială.”, explică  Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Cum se tratează SOP?
De obicei, este vorba de un tratament medicamentos, axându-se pe ameliorarea simptomelor și pe prevenirea sau minimalizarea complicațiilor de durată. În cazurile mai complicate, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical.

Pentru femeile care își doresc să rămână însarcinate, dar sufera de anovulație cronică ca rezultat al SOP, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura opțiune de a avea un copil ramane, de cele mai multe ori, fertilizarea in vitro.