Perimenopauza este starea de tranziție spre menopauză, denumită astfel fiindcă are loc înainte de-a se instala menopauza. Deși amândouă fac parte din aceeași perioadă naturală din viața unei femei, perimenopauza și menopauza prezintă simptome diferite și au tratamente specifice.
Diferența dintre perimenopauză și premenopauză
Premenopauza se întâmplă când încă nu au apărut simptome de perimenopauză sau menopauză. Ai încă ciclu – regulat sau neregulat – și ești încă în perioada fertilă. E posibil ca, pe durata premenopauzei, să apară niște schimbări hormonale, dar doar atât, nu se poate vorbi nici măcar despre perimenopauză. În schimb, pe durata perimenopauzei încep să apară semnele menopauzei – de la schimbări ale ciclului menstrual la bufeuri, insomnii și iritabilitate.
Când începe perimenopauza
Perimenopauza are loc pe la 30 și ceva de ani sau 40 și ceva de ani, pe când menopauza este de așteptat (și preferat!) să apară pe la 40 și ceva de ani sau chiar 50. Perimenopauza este, în principiu, o scădere a nivelului estrogenului, acel hormon produs de ovare. De fapt, nivelul estrogenul poate oscila destul de mult, ceea ce va influența durata de 28 de zile a ciclului și, de fapt, întreaga noastră viață
În ultima fază a perimenopauzei, corpul femeii produce din ce în ce mai puțin estrogen. Cu toate astea, o sarcină nu poate fi exclusă chiar și în cazul unui ciclu neregulat și al unui nivel scăzut sau oscilant de estrogen. Această fază a menopauzei poate dura de la câteva luni la patru ani, ne informează specialiștii.
Metode de tratament
Pentru atenuarea simptomelor perimenopauzei, există terapia cu estrogen, disponibilă sub diverse forme: pastile, creme, geluri sau plasturi. Această terapie stabilizează nivelul estrogenului din organism, pentru a nu mai exista acele creșteri și scăderi hormonale atât de neplăcute. De asemenea, sportul face bine (menține silueta și buna dispoziție), la fel meditația, yoga sau chiar o baie caldă și aromată. De fapt, orice metodă de relaxare este bine-venită.
Lasă-te de fumat, redu cantitatea de alcool consumată, nu mânca mult deodată și bea cafea numai dimineața, pentru a reduce insomnia și a instala buna dispoziție. Meniul zilnic e de preferat să conțină proteine, acizi omega 3, fibre și calciu din fructe, legume, cereale integrale și lactate degresate.