Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă aproximativ 15% dintre cupluri. Un cuplu este diagnosticat cu infertilitate atunci când după un an de relații sexuale regulate și neprotejate, sarcina întârzie să apară. Se știe că fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, însă în afară de acest factor, există și alte cauze care pot duce la infertilitate.

Ce boli duc la infertilitate?

Tulburările ovulației
Absența ovuțației sau ovulația rară este un semn clar că există o problemă. 

Ovulația rară sau deloc este cauza infertilității la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de către hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburări de ovulație.”, explică dr. Silviu Iștoc.

O altă afecțiune care poate duce la infertilitate este sindormul ovarelor polichistice. Acesta provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația, fiind asociat, totodată, cu rezistența la insulină și obezitate, creșterea anormală a părului pe față sau corp și acnee. 

Totusi, sunt cazuri când singurele manifestari sunt dereglarea hormonala si lipsa ovulatiei.
Insuficiența ovariană prematură este, de obicei, cauzată de o reactie autoimună sau de pierderea prematură a ovulelor din ovar (posibil din cauza genetică). Ovarul nu mai produce ovule și reduce producția de estrogen.

Uneori aceasta insuficienta ovariana apare in urma unui tratament de chimioterapie (citostatice). Alteori, in urma unor operatii la nivelul ovarelor. 

Probleme ale trompelor uterine
Există situații când infertilitatea apare din cauza unor afecțiuni la nivelul trompelor uterine. Trompele uterine anormale sau blocate impiedica spermatozoizii să ajungă la ovul.  

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a uterului și a trompelor uterine. Este cauzată de chlamydia, gonoree sau alte infecții cu transmitere sexuală. Și este o cauză binecunoscută a infertilității feminine. Și chirurgia anterioară în abdomen sau pelvis, incluzând operația de sarcină ectopică, în care un ovul fertilizat se implantează și se dezvoltă într-o trompa uterina în loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilității. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine. Iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de către medicul care urmărește pacienta.”, precizează Dr. Silviu Iștoc.

Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune care se manifestă prin creșterea anormală a țesutului endometrial. În mod normal, acesta trebuie să fie doar în uter, în cazul endometriozei, crește în alte locuri. Această creștere anormala a țesutului endometrial – și îndepărtarea chirurgicală a acestuia – poate provoca cicatrizări, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizatia si implicit functia normala a ovarului. Endometrioza poate afecta, de asemenea, peretele uterului, perturbând implantarea ovulului fertilizat. 

Afecțiuni uterine sau de col uterin
Polipii sau tumorile benigne (fibroame) la nivelul uterului pot, de asemenea, duce la infertilitate. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea, afectând fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi rămân însărcinate.

Indiferent de simptomele pe care le ai, e important să te adresezi la un medic pentru stabilirea corectă a diagnosticului. În funcție de fiecare situație, specialiștii în fertilitate le propun cuplurilor diagnosticate cu infertilitate diferite tratamente și soluții pentru a reuși să aibă un copil.

Citește și: Cum poate fi explicată infertilitatea din cauze necunoscute

Citește și: Cât de frumoși sunt! Antonia și Alex Velea - într-o fotografie de familie în formulă completă