Polichistoza ovariană – o afecțiune cunoscută în medicină ca tulburare hormonală care este însoțită de apariția numeroaselor chisturi mici și care se concentrează pe ovare. Circa 6 – 10 % dintre femei suferă de această afecțiune. Boala provoacă tulburarea ciclului menstrual, dificultăți în ceea ce privește conceperea, tulburări în activitatea cardiacă, vasculară și disfuncție hormonală.
Motivele și urmările acestei afecțiuni, deja de mai mulți ani, sunt în atenția sporită a cercetătorilor. Rezultatele unui studiu au permis specialiștilor de la Universitatea Adelaide (Australia), care l-au și realizat, să ajungă la concluzia că polichistoza are, într-un fel anume, tangențe cu patologia cardio-vasculară a părinților femeii. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca unele tulburări funcționale cardiace la părinți – tata sau mama, influențează asupra dezvoltării normale a fătului, generând anumite abateri. Această descoperire, la drept vorbind, ridică puțin vălul misterului în care sunt învăluite motivele dezvoltării polichistozei.
În cadrul unui alt studiu elaborat de Clinica Universitară de Endocrinologie Ginecologică și Reproducere Artificială din Innsbruck (Austria), s-a descoperit că în rândul surorilor pacientelor cu polichistoză, de multe ori se atestă afecțiuni metabolice, diabet sau rezistența celulelor la insulină, adică tulburări metabolice asemănătoare cu tabloul clinic al polichistozei ovariene.
Cauzele bolii sunt neclare, însă savanții austrieci leagă dezvoltarea acesteia cu producerea anomală de insulină – hormonul pancreasului la femeile afectate. În legătură cu acest fapt, pacientele cresc în greutate și practic jumătate din ele suferă de obezitate. De multe ori, boala este însoțită și de pierderea masei corporale. Aceste paciente prezintă un risc sporit de dezvoltarea a diabetului zaharat, de cele mai multe ori de tipul II, boli hipertonice și afecțiuni cardiace.
Potrivit ginecologilor, în condițiile de polichistoză, hipofiza - glanda situată la nivelul creierului și care reglează majoritatea funcțiilor organismului, produce hormonul luteinizant în exces. Acest hormon stimulează dezvoltarea foliculilor în ovare și participă la ovulație. El, la rândul său, sporește producerea hormonilor androgeni din care cauză, de foarte multe ori (în 70 % din cazuri) femeile dezvoltă acnee, părul pe corp crește mai intens – mai ales pe barbă și deasupra buzei superioare. Același proces poate reține ovulația tulburând ciclul menstrual. Apar afecțiuni pe fondul măririi în dimensiune a ovarelor care conțin o mulțime de chisturi. Specialiștii în ginecologie știu foarte bine că simptomele afecțiunii, de regulă, se manifestă deja la vârsta adolescentină – un pic mai înainte sau un pic mai târziu de la apariția primei menstruații. Poate apărea obezitatea, creșterea intensivă a părului pe corp. În unele cazuri, hormonii androgeni în exces poate conferi fetei un aspect masculin. Tulburarea ciclului menstrual se manifestă prin prelungirea acestuia până la 40 și mai multe zile sau dispariția completă a menstruației pentru câteva luni.
Diagnoza se face foarte simplu – stabilirea nivelului de hormoni masculini în sânge și ecografia ovarelor. Ovarele au dimensiuni mari și mai multe chisturi. Medicii specialiști în ginecologie aleg tratamentul în dependență de simptomele afecțiunii, intensitatea acestora și dorința femeii de a concepe un copil.
De regulă, terapia are ca scop ameliorarea simptomelor și constă în utilizarea hormonilor. Deoarece această afecțiune este una cronică, poate fi nevoie de tratament de lungă durată cu scopul de a evita alte afecțiuni cum ar fi cancer endometrial, diabet zaharat și afecțiuni cardiace.
Pentru specialiști, în cazul acestor paciente este foarte important controlul minuțios și profilaxia cancerului endometrial. În cazul în care polichistoza ovariană nu este tratată adecvat, unii hormoni androgeni se transformă în estrogeni (feminini), iar nivelul ridicat al acestora și provoacă apariția acestei forme de cancer.
Exercițiile fizice zilnice de 30 de minute – reprezintă o terapie eficientă împotriva acestei afecțiuni, consideră medicii specialiști în ginecologie. Și asta pentru că efortul fizic diminuează nivelul insulinei în sânge dar și dezechilibrul hormonal, de asemenea, ameliorează simptomele bolii. Slăbirea, de asemenea, normalizează nivelul insulinei. După asta poate apărea ovulația și încetini creșterea firelor aspre de păr.
Tratamentul cu preparate medicamentoase presupune administrarea de progesteron și alți hormoni sau chiar preparate contraceptive – pentru normalizarea ciclului menstrual.
Pentru femeile care suferă de polichistoza ovarelor dar care planifică să devină mame, se poate indica o terapie ce contribuie la normalizarea ovulației. Uneori, sunt prescrise preparate care scad nivelul insulinei.
Există date despre efectul pozitiv al acopuncturii în cazul unei asemenea afecțiuni.