În timp ce unele femei spun că niciodată nu au simțit dureri și disconfort în perioada menstruației, în cealaltă tabără sunt femeile care au menstruația foarte dureroasă și anevoioasă. Ceea ce pare a fi sângerare în timpul menstruației este de fapt endometrul uterin. Acest strat de țesut se formează în uter la începutul fiecărui ciclu și este eliminat la sfârșitul acestuia dacă nu există o sarcină. Hormonii intervin activ pentru a regla acest proces lunar.
Durerea în timpul menstruației este cunoscută clinic ca dismenoree. Apare sub formă de crampe, care sunt dureri intermitente ce apar și dispar ritmic. Femeile simt dureri menstruale la nivelul abdomenului inferior.
Principala ipoteză în legătură cu durerea menstruală este faptul că apare din pricina unei cantități excesive de prostaglandine. Aceste substanțe apar din abundență atunci când endometrul este pe cale să fie eliminat. Funcția lor este de a calma inflamația din zona pelvină și de a facilita contracția uterului.
Studiile susțin că stresul este unul dintre factorii declanșatori ai durerilor menstruale. Acestea devin mai evidente și chiar mai intense în situații stresante sau momente de tensiune.
De asemenea, femeile care fumează au crampe menstruale severe ce se agravează dacă obiceiul persistă. În schimb, activitatea fizică poate ameliora durerile menstruale, deoarece exercițiile fizice îmbunătățesc circulația în regiunea pelvină, reducând astfel disconfortul. Activitatea fizică eliberează tensiunea și reduce stresul, ceea ce elimină unii dintre factorii de risc.
Consultă un medic dacă menstruațiile sunt dureroase. În acest fel, te poți supune analizelor complementare necesare pentru a găsi cauza și apoi a stabili tratamentul.