mamaplus

Care este lungimea medie a vaginului și în cât timp revine la forma inițială după naștere

-
//
25.05.2022

Vaginul este un organ adaptabil: este suficient de strâmt pentru a reține un tampon şi, totodată, se poate lărgi suficient de mult pentru a permite trecerea unui copil. Această flexibilitate se datorează pereților vaginului, pe care se află încrețituri sau pliuri, fibre elastice care permit extinderea atât cât este necesar.

Organ elastic, muscular, vaginul este parte a sistemului reproducător feminin în legătură cu care există şi câteva nedumeriri şi mituri. De exemplu, adâncimea lui şi locul exact al punctului G. Aşa cum nu toate femeile sunt la fel şi prezintă diferențe în ceea ce priveşte forma şi mărimea sâinilor, de pildă, şi adâncimea vaginului variază.

În medie, vaginul are o adâncime cuprinsă între 8 şi 12 centimetri. „Această dimensiune poate varia de la o femeie la alta, în funcție de factori precum greutatea şi înălțimea”, explică dr. Sylvain Mimoun, medic ginecolog şi sexolog.

Unele cercetări au arătat că adâncimea vaginului, când femeia nu este excitată, este de 7 – 8 centimetri, iar în timpul excitației, ajunge la 10 – 12 centimetri. Adâncimea şi lățimea vaginului se pot amplifica în timpul raportului sexual, pe fondul excitației şi a modificărilor hormonale.

După naştere, este nevoie de câteva luni, în medie 6, pentru ca vaginul să revină la forma normală. Pe măsura înaintării în vârstă, muşchii vaginali îşi pierd elasticitatea, din pricina scăderii nivelului de hormoni.