”Ei lasă, că va trece. Am avut mult de lucru. Mă voi odihni, nu e nimic grav”. Aceste fraze le auzim zilnic. Oboseala cronică a devenit un simptom atât de firesc, încât nu prea-i tragem mare atenție. Însă atunci când oboseala devine frecventă și nu este legată de ritmul de viață, o putem interpreta ca un simptom caracteristic unei afecțiuni endocrine, iar acest lucru este grav.

Când e nevoie de consultaţia unui endocrinolog?

Evelina Bostan, medic endocrinolog

Este foarte important să atragem atenția la anumite simptome, cum ar fi:

  • oboseala cronică fără motiv (epuizare și oboseală continuă)
  • сoncentrație cu greu asupra sarcinilor de zi cu zi
  • nesuportarea frigului
  • căderea părului
  • creșterea greutății
  • constipații
  • indispoziție sau chiar depresie și fobii

Dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome persistă, ar putea fi o problemă tiroidiană și este cazul să ne adresăm la endocrinolog. Urgent‼️

Cel mai des se întâlnesc afecțiuni tiroidiene precum tiroidita autoimună și hipotiroidia, care pot fi diagnosticate separat sau combinat.

Tiroidita autoimună este un proces în momentul în care tiroida este atacată de propriul sistem imunitar al organismului, ce poate duce și la scăderea funcției tiroidiene. Tiroidita autoimună poate avea o componență ereditară.

Aproape 12% din populație poate dezvolta disfuncții tiroidiene, jumătate dintre cazuri fără a fi diagnosticate, iar cele mai afectate sunt femeile.

Analizele hormonale permit stabilirea diagnosticului și recurgerea la tratament medicamentos, dacă este nevoie.

Fiecare sarcină este o încercare pentru metabolismul unei femei, de aceea este foarte important de efectuat unele examinări de laborator. De asemenea, recomandabil este și o consultație la endocrinolog în momentul programării unei sarcine și în primele 6 luni după naștere.

Produsele necesare care ar trebui să fie incluse în regimul alimentar:

  • Fructe și legume proaspete (avocado, pește, carne, ouă, ulei de măslin, nuci, semințe)
  • Suplimente alimentare (Vit D3, Omega3, Vit B12)

Este cu mult mai ușor de a preveni decât a trata. Prezentarea cât mai timpurie la medicul endocrinolog poate influența rapiditatea diagnosticării și tratării afecțiunii în cauză, prevenindu-se astfel o multitudine de complicații neplăcute.

Când e nevoie de consultaţia unui endocrinolog?

Autor: Medic endocrinolog Invitro Diagnostics, Evelina Bostan

FĂ O PROGRAMARE AZI LA MEDICUL ENDOCRINOLOG:

Numere de contact: 022 903 999; 078 903 999