mamaplus

Când devine febra periculoasă la copii. În ce situație părinții trebuie să ajungă urgent la medic

-
//
30.03.2022

Orice viroză are de la cinci până la şapte zile de febră. Cu toate acestea, febra trebuie să fie mai mică pe zi ce trece. În primele două zile avem o febră la valori mai mari, care poate cedează mai greu la antitermice, însă după două, trei zile, aceasta trebuie să fie mai mică. Pediatrul Victor Miron ne spune în continuare cum se manifestă răcelile la copii, dar şi la ce ar trebui să fie atenți părinții atunci când apelează la medicul de familie.

"Virusurile circulă. Am observat din practica clinică că sunt din ce în ce mai multe cazuri de gripă. Aceasta a început să circule în forță în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul copiilor. Cumva părinții s-au relaxat şi ei. Deşi, SARS-CoV-2 nu mai este atât de intens ca circulație, camerele de gardă la spitalele de pediatrie sunt pline de enterocolite şi viroze respiratorii. Toate aceste virusuri au o circulație de primăvară şi este momentul în care ele încep într-o frecvență foarte mare", a spus medicul Victor Miron. 

Primii paşi pentru părinți atunci când copilul a răcit

"Vor trebui să fie atenți la starea generală a copilului. Cu siguranță, un episod de viroză în această primăvară va fi experimentat de copil, dar şi de către noi, adulții. Dacă copilul are o stare generală bună, este activ şi se alimentează şi dacă febra nu are valori mari, atunci aceasta poate fi tratată acasă. Copilul trebuie să respecte regulile de igienă. Dacă febra nu cedează, dacă starea generală se alterează, părinții trebuie să sune medicul de familie.”, a punctat specialistul.

Şi cei vaccinați se pot îmbolnăvi de gripă

Vaccinul de gripă pentru sezonul 2021-2022 a fost calculat pe baza tulpinilor izolate în sezoanele trecute. Se poate ca inclusiv cei vaccinați să facă gripă, dar aceştia vor dezvolta simptome mult mai uşoare decât cei nevaccinați. 

”Spălatul pe mâini, igiena respirației, adică să pui cotul sau să sufli în plica cotului sau să foloseşti o batistă. Putarea măştilor ar trebui să fie în continuare prezentă. Dacă copilul dă semne de boală, ar trebui, ca din respect, părinții să-l țină acasă", a mai spus medicul.